Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Съперничеството между Шойгу и Пригожин е отдавна и най-вероятно на лична основа

  • 26 юни 2023 16:39

  • 2740
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Съперничеството между Шойгу и Пригожин е отдавна и най-вероятно на лична основа
© личен архив

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Той предостави снимковия материал за своя анализ.

Сериозните изследователи достигат до извода, че

професионалното съперничество между министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и собственика на ЧВК  „Вагнер“ е започнало още през 2018 г.

Почти 5 години по-късно, в светлината на войната в Украйна, то прераства в откровена омраза. Този извод е направен, вследствие на разкритите от Пригожин детайли за унищожителната американска бомбардировка през февруари 2018 г. на бойците на „Вагнер“. Тогава авиацията на САЩ уби над 200 члена на частната военна компания, а стотици бяха ранени. Става въпрос за операцията в района Хашан, провинция Дейрезор. Конвоят на руските наемници се опита да премине договорената от Вашингтон и Москва имагинерна граница /по река Ефрат/ между двете армии.

Пригожин директно обвини руската армия, че не е осигурила въздушно покритие, въпреки че предварително е обещала да го направи. Той публикува снимки на напълно унищожения конвой, посредством пресслужбата на компания „Конкорд“, собственост на руския олигарх. Лидерът на „Вагнер“ отбелязва, че неговата милиция е създала пладцарм за навлизането в Източна Сирия по посока на районите с нефтените и газови находища ал Омар, аш Шаер и Хаян. Навремето те бяха под контрола на ИДИЛ, а впоследствие бяха превзети от прокюрдските Сирийски демократични сили /СДС/ с подкрепата на международната коалиция.     

В плановете на командването на „Вагнер“ е било да бъде обсаден и изолиран завода Конико, който все още е бил под контрола на ИДИЛ. Впоследствие е трябвало да се напредне към границата с Ирак и така да се предотврати напредването на кюрдската армия на югоизток в Южна Сирия.    

 Според Пригожин на 2 февруари той е обсъдил плана за действие с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. По-късно това той е направил и с командването на руската армия в Сирия – базата Хмеймим. Пригожин е декларирал, че „Вагнер“ има нужда от защита от въздуха като идеята е да влязат в действие авиацията и системите на ПВО. В разказа на собственика на „Вагнер“ се казва, че обещанието е било „два изтребителя Сухай-35 да кръжат постоянно над река Ефрат, в случай че вражеската авиация ги атакува и така да спасят пехотата.“ Освен това руското командване е поело ангажимента, че всички ПВО, а именно С-330, Панцир и други системи, ще работят постоянно. Пригожин подчертава, че по онова време „Вагнер“ не е разполагал с подобни оръжия, какъвто не е случаят сега.

  

В 18.00 на 7 февруари започва атаката и пехотата на „Вагнер“ достига до набелязаните позиции. Артилерията също е поставена в пълна бойна готовност. В 24.00 часа е започнал щурмът срещу целите, но за учудване на „Вагнер“ американските самолети са се появили и са започнали да атакуват руските наемници. Според Пригожин става въпрос за F-15, AC-130, хеликоптери Апачи, дронове MQ-9 Reaper и артилерия. Освен това са се включили и стратегически бомбардировачи В-52.

Ударът е бил съкрушителен като атакуващите са застигали оттеглящите се бойци на „Вагнер“ до пълното им унищожение.

Според Пригожин това, което предхожда американската атака е пристигането на заповед от Москва до Хмеймим руската авиация в Сирия да остане по местата си и всички ПВО да бъдат изключени. В същото време ГЩ не е имал планове да информира „Вагнер“ за намеренията си. Според информация на Пригожин от 18.00 до 23.45 американската страна нееднократно пита руската, с която има договорка за предварително уведомяване на нарушаване имагинерната граница, дали руски части се движат към Конико. В същото време командването на „Вагнер“ започва да търси представители на ръководството на ВВС базата в Хмеймим. Оказало се, че някои от тях били „заминали в отпуск“, други – променили местата, в които обикновено нощуват, трети прекарали в ремаркета, до които не могат да бъдат достигнати.           

            Според Пригожин американската страна е идентифицирала атакуващите като руски части. От 18.00 до 23.45 се водят преговори между генералните щабове на САЩ и Русия. Американските военни директно са казали, че ако там са войници на редовната руска армия, те трябва веднага да бъдат спрени и изтеглени. В против случай, те ще бъдат унищожени. В 3.00 часа собственикът на „Вагнер“ търси ГЩ на Русия и там намира единствено дежурния. Последния му отговаря, че ще се опита да спре бомбардировките, за да могат бойците на „Вагнер“ да приберат телата на убитите си бойни другари. 

Един ден по-късно, на 9 февруари Пригожин се опитва да се срещне с министъра на отбраната Сергей Шойгу. Но такава среща не му е дадена. Единствено, по-късно на прием в Кремъл собственикът на „Вагнер“ успява да засече ръководителя на военното ведомство на Русия. На въпроса за обяснения за поведението на руската армия в Хашан, Шойгу отговаря:

„Искахте да станете герой? Героите са тук в тази зала.“

Пригожин добавя, че той е говорил за хората в скъпите костюми, присъстващи на приема.

Запознати припомнят информацията от кюрдски сайтове, че почти по същото време, в края на януари 2018 г. на въпроса на командващия СДС генерал Мазлум Абду, на посещение в Москва по това време, защо руската армия не се намесва, за да спре готвещата се за атака турска армия срещу кюрдския анклав Африн, Шойгу и Герасимов отговарят, че няма турски части на сирийската граница. Градът е на западния бряг на река Ефрат и е в т.нар. „руска зона“ според договорката с Вашингтон. Тогава Абду добавя, че кюрдските войски ги виждат, тъй като са твърде близо, двамата представители на руското командване добавят, че те нямат такава информация. От 20 януари до 24 март 2018 г. турската армия, заедно с протурските сирийски милиции, осъществиха операция „Маслинова клонка“, след която най-западната компонента на кюрдската автономия в Сирия, Африн остана под турски контрол.     

P.S. на снимките по-долу са поред, както следва:

1. Снимка на семейство Пригожини /водеща на текста/;

2. Снимка на изданието в 2000 бройки на детската приказка за Индрагузик, за която се счита, че е била написана през 2004 г. от Евгений ПригожинЕвгений ПригожинЕвгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. Той руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг и неговите две деца. Издателят е неизвестен;

3. Илюстрациите на приказките също се счита, че са били направени от бъдещия лидер на "Вагнер";

4. Накрая един от фалшивите паспорти на водача на метежа срещу Владимир Путин.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2740 0

Свързани новини

Водещи новини