Двуетажни автобуи возят софиянци до парк "Врана", а скоро и до Банкя

  • 25 юни 2023 10:30

  • 3964
  • 0
Двуетажни автобуи возят софиянци до парк "Врана", а скоро и до Банкя
© ИБИС техници - София / Марио Евстатиев
Слушай новината Слушай новината

Двуетажен автобус откри първия ден на експресната линия Х50 от площад Орлов мост до парк-музея "Врана". Превозното средство не е ново, но отговаря на всички критерии за безопасност и екология, разясняват експертите. Ренесансът на двуетажните автобуси в София става възможен след съвместна работа на политици, директори и специалисти, разказва Марио Евстатиев - експерт в комисията по транспорт и ръководител на екипа на "ИБИС техници - София".

"Като начало трябваше да се проведат преговори със собственика на превозното средство, което престояваше на паркинг. След неговата "зелена светлина", следваше подготовката за въвеждането в експлоатация, която се извърши от всеотдайния колектив на гараж Малашевци, където и автобусът е зачислен с инвентарен номер 2601." обясни още Евстатиев.

Експерти ще тестват идея за възраждане на двуетажните автобуси до Банкя

Концепцията за експлоатация на двуетажни автобуси по експресни и излетни линии включва курсове както до парк-музея "Врана", така и от Банкя, Панчарево и Кокалянско ханче. Предвижда се да се направят и оперативни тестове по някои от традиционно натоварените крайградски линии. Вече е започнала и процедура по проучване възможностите за доставка на до 10 употребявани двуетажни автобуса от модел, който и до момента се експлоатира в Берлин. Още в началото на Юли, екип от специалисти отива на терен в Германия, за да направи предварителен оглед на потенциално възможните за придобиване автобуси. От около месец пък, екипът се обучава и по отношение на специфичните подсистеми на един такъв автобус, който е частна собственост. Идеята предвижда, след доставката и на тези автобуси, с общо 11 превозни средства да се осигурят атрактивни, комфортни и конкурентни алтернативи на придвижването с личен автомобил до традиционно популярни места за уикенд туризъм.

Интересът към двуетажните автобуси в София е голям, видя на място репортер на "Новини.бг" в първия ден на линия Х50. По неофициална информация за първите 5 от 8 курса на линията, са превозени общо над 400 човека, а до края на деня, интересът не стихна. Линията се движи в почивни и празнични дни, като курсовете до парк "Врана" са от 9:30 до 16:30 на всеки час. В обратна посока, двуетажният автобус ще вози пътници от 10:05 до 17:05. За атрактивното превозно средство важат стандартите превозни документи, издавани от Център за градска мобилност, като важат и всички преференциални карти.

 

 

Текст: Novini.bg

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини