Щетите от наводненията в някои домове са повече от обещаната помощ, заявиха стопани от село Крапчене

  • 21 юни 2023 16:59

  • 257
  • 0
Щетите от наводненията в някои домове са повече от обещаната помощ, заявиха стопани от село Крапчене
© bulpfoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Щетите от наводненията в някои от домовете по поречието на река Шугла в селата на община Монтана Сумер, Крапчене, Трифоново, Долно Белотинци и Николово са повече, отколкото е обещаната от държавата и общината помощ, коментират пред БТА стопани от село Крапчене.

В нощта на 16-и срещу 17 юни река Шугла излезе от коритото си и заля приземни етажи, мазета, дворове ниви и градини със селскостопанска продукция на местните хора. На места водата е била над метър в първия етаж на къщите. Унищожени са перални, телевизори, фризери, хладилници, домашно имущество и всичко, което е било на първите етажи в близките до реката къщи. На някои места разливите ѝ са достигнали на 250 метра от коритото ѝ. Отнесени са огради от дворове и много от нещата в тези дворове, съсипани са градини, удавени са животни. Хората споделиха, че са хвърлили много труд да си закупят електроуреди, да си ремонтират къщите, а сега трябва да започнат всичко отново. Някои споделиха, че подобно бедствие не се случва за първи път, но от предишните досега не са взети никакви мерки за превенция.

Нивото на яз. "Огоста" се е покачило драстично в последните часове, подготвят евакуация

От общината в Монтана заявиха, че в последните години няколко пъти са отправяли искания до държавата да се отпуснат средства за почистване на речни корита и отводнителни канали, но не са получили нищо. Сега община Монтана ще иска шест милиона лева от Междуведомствената комисия за възстановяване на щети при бедствия и аварии към Министерския съвет за възстановяване на настилки по улици, отнесени мостове и друга инфраструктура. Щетите по частните домове още се описват и размерът им не е уточнен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини