Нивото на яз. "Огоста" се е покачило драстично в последните часове, подготвят евакуация

  • 17 юни 2023 20:36

  • 9186
  • 0
Нивото на яз. "Огоста" се е покачило драстично в последните часове, подготвят евакуация
© Facebook

Дъждовният юни потопи под вода десетки селища в страната. Оранжев код е обявен в 15 области. Най-тежко и днес беше в Северозападна България, а прогнозите са валежите да продължават и в следващите дни. Частично бедствено положение е обявено в три общини във Врачанско, а в Монтана - нивото на водите на язовир "Огоста" се покачва драстично.

Кризисният щаб във Враца заседава извънредно, тъй като нивата на река Скът при село Невянин са критични. Хората там се притесняват, че има опасност да се повтори бедствието от 2014 г. Нивата на язовир "Огоста" в Монтана също се покачват драстично в последните часове. Очаква се да бъде обявено бедствено положение в община Хайредин. Призовава се да бъдат евакуирани хора.

Във врачанското село Баница има много поражения и наводнени домове. В няколко населени места от три общини - Враца, Криводол и Мездра има обявено частично бедствено положение. Тече почистване на инфраструктурата и отводняване на домовете.

Бедствие в половин България: Поройните дъждове не спират

Пожарникари, арендатори и доброволци укрепиха диги и отводниха десетки наводнени къщи във врачанското село Лиляче.

Целият приземен етаж на Тинко Оризарски е бил във вода.

"Импровизиран мост направих сноши та да мога да влезна у стаята, да стигна до хладилника да взема ядене, и сме няма влизане. Тука от банята излизаше вода от отточния канал, плочки изпопадаха. Какво да ви приказвам - чудо", разказа той.

Щетите в дома му са за няколко хиляди лева. Тинко казва, че ще се справи със собствени усилия, защото не вярва да получи помощ от държавата.

Контролирано се изпускат микроязовирите в района. Пороят е нанесъл много поражения в общините Враца, Криводол и Мездра. Откъснат е довеждащ водопровод в село Лютидол, а в Ребърково, Клисурска река е наводнила гробищния парк. В Монтанско също са наводнени няколко населени места.

"Сумер, Трифоново и Крапчене и Долно Белотинци и Николово, пострадаха от придошлата река Шугла. Яз. "Огоста" денонощно се контролира. През тази нощ язовирът се е качил с около 50-60 см", каза инж. Валери Димитров - областен управител на Монтана, цитиран от БТА.

Социалният министър Иванка Шалапатова се запозна на място с предприетите действия в Берковица и село Лиляче. На тежко пострадалите ще бъде отпусната еднократна финансова помощ до 1512 лв.

"Нека да не забравяме, че при криза ние преди всичко сме хора и можем да бъдем близо до нашите съседи, нашите приятели. Ако вие не сте от засегнатите райони, подайте ръка, обадете се на ваш роднина, ако той е в тези региони или откликнете на поканата на общините, има отворени дарителски сметки. Помогнете с малко, но то ще бъде много", призова тя.

Поражения от наводненията има и във видинско. Заради обилните валежи са прелели реките Войнишка и Чичилска.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини