80 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи за денонощието

  • 19 юни 2023 08:10

  • 215
  • 0
80 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи за денонощието
© Булфото (архив)

Нивата на водните басейни в засегнатите райони в Северозападна България, както и в Софийско, се нормализират. Язовир „Огоста“ се изпуска, а при „Клисурица“ и „Христо Смирненски“ се наблюдава спад. Това каза инсп. Георги Дамянов от Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„През изминалото денонощие екипите ни са отработили около 82 сигнала, свързани с дъждовете. Най-много имаше във Враца - 25 сигнала, Видин – 26, Монтана - 9  и в София-окръг - 5 сигнала. Хората основно сигнализират за наводнени приземни етажи и мазета“, обясни той.

Евакуация във Видинско заради придошлите води

Инсп. Дамянов заяви, че на място има 8 екипа, които продължават да обработват сигнали и са в готовност да се изпратя още при нужда.

Той добави, че критични точки във Враца няма към момента.

„Създадена е организация и постоянно се наблюдават язовирите, както от наши представители, така и представители от местната власт. При евентуално повишение на водите ще си вземат всички превантивни мерки“, каза още Дамянов.

Премиерът Николай Денков присъства вчера на заседанието на Кризисния щаб за наводненията в област Враца. Правителството ще финансира проекти с цел превенция на бедствия регулярно, а не само по време на кризи, обеща Денков.

Предстои  почистване на речните корита и изграждане на диги, където е необходимо.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини