Водещите новини! За първи път президент освобождава главен прокурор. Руски военни грабят свои съграждани (и още…)

  • 15 юни 2023 19:00

  • 2689
  • 0
Водещите новини! За първи път президент освобождава главен прокурор. Руски военни грабят свои съграждани (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 15 юни   

 

Руски военни, изпратени да пазят свои съграждани в пограничната с Украйна Белгородска област, грабят цивилни, предаде израелската медия мигнюз.

Жителка на село Новая Таволжанка заяви как войници са влизали в изоставени домове и вземали всичко, което им харесвало.

По думите на жената няколко войници са откраднали мотоциклет. "Един от тях го подкара, после останалите се накачулиха и всичките паднаха. Те бяха пияни до козирката", разказа тя.

Руски военни грабят свои съграждани

***

Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ от над 100 квадратни километра в резултат на своята контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен командир.

Украйна освободила 100 квадратни километра територия и седем села от началото на контраофанзивата

***

С 425 гласа "за", 38 "против" и 42 въздържали се Европейският парламент прие призив Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО. Според евродепутатите процесът на присъединяване следва да започне "след края на войната и да приключи възможно най-скоро", се посочва в съобщение на ЕП.

ЕП призова Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО

***

Европейската комисия заяви днес, че не е в течение на проявите на представители на партия "Възраждане", осуетили прожекцията на филми от културната програма на "София прайд", предава БТА.

ЕК очаква от България съдебни действия заради възпрепятстването на прожекцията на филм от "София прайд"

***

"Хубаво е българското общество най-сетне да разбере, че тук не става дума за гей парад. Прайдът е изява на свободомислие. Той е изява на защита към инакомислещите и всеки един цивилизован човек би трябвало да застане в защита на този прайд".

Общинските съветници на ДБ призоваха свободомислещите граждани да се включат в София прайд

***

По повод напрежението между ПП - ДБ и ГЕРБ - СДС заради номинация за назначение на Виолета Лорер, съпруга на депутата от ПП - ДБ Даниел Лорер, Гюров заяви: "Взаимният контрол е знак, че системата започва да работи. Тя има нужда да изчисти процесите, за да може нещата да се стиковат по-бързо".

Андрей Гюров: Системата започва да работи

***

С указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. 

Подобна процедура се случва за първи път у нас.

Президентът подписа указа за освобождаването на Иван Гешев

***

На 12 юни около 14.40 часа е получен сигнал от 28-годишна украинска гражданка с предоставена временна закрила, че от апартамента ѝ, в който е проникнато през незатворена балконска врата, са откраднати 29 000 лева, 6 000 евро, 5 000 долара и 100 паунда.

Откраднаха над 50 000 лв. от жилището на украинска бежанка в Слънчев бряг

***

"Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" за изграждане на нов реактор с технологията "Ей Пи 1000" (AP1000) на площадката на АЕЦ "Козлодуй", събощават в писмо до медиите от компанията, отговаряща за комуникациите на американската компания в България.

Подписан е договор за инженерни дейности за изграждане на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

***

От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде 523,04 лева. Това решиха депутатите при окончателното одобрение на новото удължаване на Бюджет 2022.

То влиза в сила от 10 юли и е със срок до 31 юли, до когато трябва да бъде гласуван редовен бюджет за настоящата година, предава БНР.

От 1 юли: Минималната пенсия ще бъде увеличена с 56 лв.

***

Дърво падна и нарани 14-годишно момиче в столицата. Веднага на място са пристигнали полицаи, спешни медици и пожарникари. Наложило се пожарникарите да режат дървото, за да освободят пострадалото момиче.

Дърво падна върху момиче в София

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини