Честваме паметта на доростолските мъченици Юлий и Марк

  • 08 юни 2023 07:07

  • 305
  • 0
Честваме паметта на доростолските мъченици Юлий и Марк
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Християнският мъченик Юлий от Дуросторум (сетне Доростол, а днес Силистра) се родил в семейство на езичници. Щом навършил пълнолетие, той постъпил на служба в римската войска. В продължение на 27 години служил като римски войник в разположения в Дуросторум XI Клавдиев легион и бил ветеран, както е известен в списъците с жития. Участвал общо в седем войни с племената, които нападали границите на империята от север, отвъд Дунав.

Вероятно от други войници Юлий се е запознал с християнската вяра. Покръстил се и силно се привързал към вярата в Иисус Христос. А когато бил издаден четвъртият указ на император Диоклетиан за преследване на християните, Юлий бил изправен на съд пред управителя на града Максим, защото отказал да се поклони на езическите богове и да им принесе жертва. След като разбрал, че нарушителят на императорския указ е прославен римски войник - ветеран, управителят похвалил Юлий, че е храбър и мъдър човек.

В знак на благодарност за дългогодишната му военна служба Максим предложил на Юлий изгодна сделка: ако принесе в езическия храм жертва на римските богове, той щял да даде на Юлий свобода, десетгодишна премия и неприкосновеност от бъдещи обвинения. Но доблестният воин Юлий, несравним по храброст в битките и с неопетнено войнишко име, заявил на управителя, че остава верен на по-висши заповеди, защото в духовните дела през целия си живот се е покорявал на единия Бог, Който е създал небето и земята, и Му служил също вярно. Когато управителят се убедил, че Юлий остава непреклонен във вярата си, заповядал да го обезглавят. Това се случило в 304 г., пише БТА.

Честваме паметта на преподобните Висарион Египетски и Иларион Нови Далматски

За свети мъченик Марк Доростолски сведенията са съвсем оскъдни. Единствено се споменава, че паметта му се почита на 8 юни заедно със свети Юлий, и затова се съди, че са пострадали по едно и също време в древния Дуросторум.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини