Най-лошият подход при законодателстването е прибързаността

  • 28 май 2023 08:02

  • 289
  • 2
Най-лошият подход при законодателстването е прибързаността
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Най-лошият подход при законодателстването е прибързаността, защото става дума за твърде деликатна и специфична дейност, която изисква специалния знания, умения, опит и хирургическа прецизност за боравене със законодателния скалпел при оперирането на проблемните (болни) обществени отношения. Това каза в интервю за БТА доц. д-р Тони Димов - учредител и председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството.

Според него внесеният в Народното събрание пакет от предложения за нормативни промени, включващи изменения в двата наказателни кодекса – материален и процесуален и в устройствения за съдебната власт закон всъщност означава поставяне на началото на опит за сериозна и радикална реформа.

Много често властимащите, особено депутати – вносители на законопроекти, пренебрегват правилата с аргументи за спешност и наложителност, налагани от заобикалящата ни среда, от бурното развитие на обществените отношения, от "нуждите на обществото" или "мнението на хората" и т.н. В повечето случаи става дума за зле прикрити зад булото на бързината популистки, тясно партийни, лобистки или подобни на тях законопредложения, при които пряко се заобикалят изискванията на закона спрямо нормотворческия процес, който ако не беше разграден двор, какъвто е в момента случващият се такъв в Народното събрание (НС), нямаше да допуска до разглеждане подобни предложения. И затова се намираме в настоящото положение, каза Димов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
289 2

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.28 | 10:29

2
Напротив! Прав е, но "пералнята" иска да пере!
Новини бг

2023.05.28 | 08:24

1
Пишете само поръчкови статии !Слуги на външни врагове!!!

Добави коментар

Водещи новини