Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Хора, които 3,5 години твърдо подкрепяха главния прокурор, сега искат неговата оставка!

  • 15 май 2023 15:36

  • 39954
  • 0
Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Хора, които 3,5 години твърдо подкрепяха главния прокурор, сега искат неговата оставка!
© булфото/архив/

Какъв може да е прочитът на днешното изявление на главния прокурор Иван Гешев? Започна ли война между него и определен кръг политици? Как ще приключи тази прокуроско-политическата сага? Кой "сготви" Иван Гешев и защо?

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Разговарям с известния адвокат Людмил Рангелов.

Днес с изявлението си Главният прокурор Иван Гешев ясно каза, че няма да подаде оставка и ще се опита да изкара целия си мандат. От тук нататък ще видим какво ще е развитието на тази скандална обществена сага.

Категорично можем да определим случващото се като война между две страни - Главния прокурор и негови приближени и от друга страна, определени политически лица, които искат отстраняването му. Всяка по-слаба дума няма да отразява реалните отношения между тях.

Главният прокурор е политическо назначение, доколкото всичко в живота ни е политика. Но съдебната власт би следвало да е независима и намесата на политическите сили в нея е неизвинително брутална.

Голяма част от обществото още от самата номинация на г-н Гешев за Главен прокурор се противопоставяше на неговия избор, но дори опонентите и враговете му не очакваха, че по такъв начин ще се търси разрешението на този казус.
Самият аз вече съм разколебан затова каква позиция ще заемат членовете на ВСС по този въпрос. Напълно възможно е те вече да са променили коренно становищата си за г-н Гешев, независимо дали това е станало под натиск или не.

Достатъчно е петима от ВСС да са против отстраняването на Главния прокурор, за да не успеят да го освободят преждевременно.

Необходими са 17 гласа за премахването му от поста, но не е ясно дали тази аритметика ще излезе вярна.
Процесите, които се развиват сега, са тежък удар върху върховенството на правото и независимостта на съдебната система. Дълго време ще е необходимо за нейното оздравяване.
Да, във времето назад г-н Гешев можеше и имаше основание да бъде отстранен заради някои негови действия, с които атакуваше определени лица, без да има достатъчно доказателства затова.

Но не и по такъв начин, който е изцяло против правилата и процедурите и показва грубото влияние на политически фигури върху по принцип независимата съдебна система.

Отстраняването на една конкретна личност, която и да е тя, не играе никаква роля за реформите на съдебната система, за които се говори вече над 20 години. Тече специална операция, с която някой се опитва да си гарантира неприкосновеност, недосегаемост за момента, защото може би г-н Гешев наистина разполага с доказателства срещу определени политически кръгове. Възможно е да има натиск и от външни партньорски служби! Но отново подчертавам, че дори дългогодишните опоненти на г-н Гешев бяха изненадани от начина, по който се случва атаката срещу него.
Трудно е да се прогнозира как ще приключи цялата тази прокурорско-политическа сага. Според мен ключът за отстраняването на Главния прокурор е в ръцете на онези, които трябва да формират мнозинство от 17 гласа във ВСС срещу него. Дали ще успеят да съберат мнозинството от 17 души, ще видим!
Хора, които 3,5 години твърдо подкрепяха Главния прокурор, сега искат неговата оставка!
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
39954 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини