Борисов за берачите на боровинки: Глупостта им минава всякакви граници

  • 27 юли 2012 12:17

  • 5540
  • 15
Борисов за берачите на боровинки: Глупостта им минава всякакви граници
©

Темата за изпадналите в беда берачи на боровинки в Швеция попадна в дневния ред на последното правителствено заседание.

Между 1 200 и 1 500 са българските граждани пристигнали без трудов договор в скандинавската страна, каза външният министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 по време на заседанието, стана ясно от стенограмата.

Българският първи дипломат смята, че трябва да се направи „максималното”, за да може те да бъдат върнати в България и съответно който е организирал или ги е подмамил, да понесе пълната наказателна отговорност.

По думите на Младенов вече функционира работна група с представители на Министерство на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика, която ще прецени как и по какъв начин да се помогне на тези хора, „които със сигурност не са отишли от добро в Швеция”, да се върнат в България.

Още 198 българите, които в отчаянието си се струпаха пред посолството в Стокхолм, отпътуваха в сряда вечерта за България с автобуси осигурени от шведска страна и платени от българска. Останалите са били настанени в пригодени за целта помещения на училище, намиращо се в близост до дипломатическата мисия.

По думите на Младенов необходими са максимални наказания за онези, които се занимават с трафик на хора. Както стана ясно българските берачи на плодове са били подмамени в Швеция от свой сънародник с обещания за надница и подслон, но са се озовали в палатков лагер в буквално в гората. Според външния министър шведската полиция е готова да координира разследването си с българската страна.

Вицепремиерът Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи настоя помощта за завръщане на гастарбайтерите в България да е еднократна и припомни, че инцидент като този, с българи на гурбет без трудови договори, не е първият.

„От момента на постъпване на информацията от страна на Швеция ние сме предприели действия за установяване причините да се стигне до тази тежка ситуация,” отчете, както си му е редът, вътрешният министър Цветан Цветанов.

Естествено най-силно блесна с думите си премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който призова „да се провери какви влакове има, какъв е най-евтиният транспорт, в краен случай, ако се наложи да ги прибираме”.

„Казвам в краен случай, защото човешката глупост минава всякакви граници на моменти,” заяви министър-председателят.

„Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората. Но да тръгнат и без договори, без нищо..., така или иначе, наши сънародници са,” призна премиерът и каза, че трябва да се намери „правилното сечение”, за да не възникне „проблем с шведските власти”.

„Те не са ни длъжни,” отбеляза премиерът и се закани това да не става прецедент.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
5540 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
666

2013.04.24 | 08:32

14
Мангалите да си стоят там. Никой не ги е пратил насила.

2014.05.30 | 23:51

15
Ei laino,ili si bogat ili nekadaren da izlezesh navan ot Balgarij. Polovin Balgarij e navan..po4ti vsi4ki rabotim nezakonno za da izdargame blizkite si ...maiki ,basti dezata si..Iljzox predi 12 godini vsi4ki bjxme turisti v Evropa..turisti za rabota.. i do sega njmam dogovor. 4uval li si za eftina rabotna raka..ili pak Boiko ne e 4uval..ako trjbva da rabotim zakonno te ste si vzemat texni xora..Mnogo vi molj balgari ne pluite xashovete na nashata mila Rodina,,,ne zvigdaite,,,ne sme stanali bogati..prosto ozeljvame..na kakvo smepodlogeni nie si znaem,,nikoi darom pari ne dava..ako iskate i vaste deza da ne sa prasnati po sveta kato men i moite borete se mislete koi da upravljva Balgarij..ne da se dra4im po megdu si ..Gore tova 4akat ..oste pove4e da kradat i da razedinjvat xorata na partii i uspjvat
учителка от Видин

2013.04.24 | 08:32

13
Тези наши управляващи са големи МРЪСНИЦИ, 2 лева не могат да дадат на болни и бедни, а ще ми раздават нашите заработени парички на тези мангали да ги връщат, които е явно че после ще трябва да гласуват за ГЕРБ като благодарност.......
to6o

2013.04.24 | 08:32

12
да си ги държат там и да се помъчат да ги интегрират.да им построят къщи,да им включат безплатен ток и вода и да ги подпомогнат със социални помощи.що за държава е това да не се грижи за граждани на евро съюза
медийна пропаганда

2013.04.24 | 08:09

11
Защо ли използвате жалкия термин "български граждани" а не кажете че това са цигани-безделници, които са си мислели че в Швеция ще лежат на гърба на държавата, но вместо това са гризнали курец!?
мангала от президенството

2013.04.23 | 19:44

10
Как не забелязаха 1500 човека организирано да напускат странта. Да беше едно камикадзе иди доди ама 35 автобуса вече е много. И ако погледнем това е решение на част от проблемите с безработицата. Нищо чудно утре едни много добри хора да се итъпанчат в БокоТв и да ни обясняват как с неимоверни усилия и дипломатически ходове са направили дори невъзможното за да постигнат най - ниския ръст на безработицата от създаването на българската държава. Други ще оценят техния пример и ще поискат народа паметник да им издигне приживе. А горките хора няма какво да се хранят, не магат да се лекуват, образоват... ддве думи няма как да съществуват с родината си .

2013.04.23 | 19:44

9
С И Т И Я Н А Г Л А Д Н И Я Н Е В Я Р В А ! ! ! ....
Тошко

2013.04.23 | 19:43

8
Всеки гледа се спаси от България...А тези,които наричате глупаци дали ще гласуват за Вас на следващите избори ????
HOLOKOSTA

2012.07.27 | 19:24

2
MOJE I DA GLASYVAT GORKITE HORA NIAMAT PARI, A GERB SHE RAZDAVA BOL.
чеви

2013.04.23 | 19:43

7
не е от глупоста а от бедноста до която ни докарахте
ДО КОГА

2012.07.27 | 20:01

3
ГЛАД господа управляващи, ГЛАД. Та кой бяга от хубавото? Пак манипулации и лъжи. Всички партии лъжат. Та нали са от едно котило-БКП. В България нищо не се е променило. Истинската инфлация е между 14-18% на годишна база от 2008г насам. Как се образува: 1. Няма българско семейство или бизнес без кредит. Постига се чрез ниски доходи и принуждаване за теглене на кредити (новия вид заробване на населението и източване на държавните пари). Лихви по кредити – осреднено 13-15% процента на годишна база. 2. Горива – поскъпване от 2008г с 67%; 3. Електроенергия – поскъпване от 2008 г с 28%; 4. Вода – поскъпване от 2008г с 58%; 5. Хранителни продукти- осреднено от 2008г поскъпване с 47% 6. Услуги – поскъпване от 2008г с 95% 7. Юридически услуги – поскъпване от 2008г с 53% 8. Транспорт – поскъпване от 2008г с 32%; Във връзка с изложеното реалната инфлация в България е 15-18% на годишна база. Заплати- не са увеличавани от 2007г Пенсии – от 2008г увеличени с 3.5% Само в България има термина РАБОТЕЩИ БЕДНИ. Работещите вече нямат възможност да покриват разходите си и гладуват. Основен проблем ще стане банковата система. Предстой спукването на балона. При тази потребителска криза големите корпорации и банки започнаха да изтеглят вкараните капитали в нашите банки. Лихвите се плащат от народа. Та за какви 3-4% инфлация ми говорите. Реалните доходи в едно 4 членно семейство варират между 1000 – 1300лв. При положение , че всяко семейство иска да има дом, с тези доходи как да се обслужва ипотека, да се разплащат сметките за ток, вода, телефон и т.н., как да се отглеждат деца, как да се изучат децата и т.н. Ето защо младите не се женят и няма деца- виновни са ниските доходи с които дори и сам човек не може да се издържа. Ето защо младите бягат от България- по добре добре платен наемник в чужбина отколкото беден, жаден и гладен роб в собствената си държава. Ето защо имигрират цели семейства и България се циганизира. Ето защо няма свобода, а само манипулация от управляващите и медиите. Скоро време няма да има население в България годно за работа или с някакъв интелект. Трябва реформи- умни и целенасочени с програми – 5-10 години в бъдещето. Повтарям истинската инфлация в България е 15-18% на годишна база от 2008г насам. Та как няма да бягат хората. То и животните започнаха да бягат. Променете социалната политика. България не е само София, магистрали и т.н. Най-важните са хората с техните възможности. Помислете над този най- голям капитал на страната – да ли да го загубите или да го подобрите. Само ще Ви кажа, че в една африканска държава Сиера Леоне заплащането е между 350-700 долара на седмица. Та къде сме ние. Това е реалната истина. Всички други социологически проучвания са манипулация и лежа. Кого лъжат. Себе си.
Sando

2012.07.28 | 21:48

6
Че сме зле, зле сме и съм съгласен с една част от написаното. При банките няма какво да се спуква, там нещата са стабилни, а сектора е изграден добре и по-голямата част от банките печелят добре, нали за да се изгради банковия сектор отнесохме хиперинфлацията преди ~15г, така или иначе това не решава останалите проблеми. Има семейства без кредити но рядко се срещат и обикновено са на по-голяма възраст, за съжаление този маниер на кредитите ни пристигна от запада, където това е нормално, но при средна заплата от 3000 евро, макар и трудно живота е поносим. В България е трудно и мизерно но успееш ли да се изградиш, като експерт в някоя област и заплатата ти стане над 2000лв(което е възможно почти и само в София..), можеш да си позволиш добър стандарт на живот, дори с по-малко напрежение от средния европеец (просто там застраховки, данъци и тн са много по-високи). За жалост колкото и пари да имаш няма как да се отървеш от лошата инфраструктура, циганията и мръсотията. Последно тази държава Сиера Леоне ти ги изкара, че имат по-добри заплати от половин европа, но при БВП на човек от населението на годишна база от 759 $, ми се вижда леко невъзможно. Годишната мин. заплата в страната е 211$.

2012.07.27 | 20:02

4
Много добре казано и написано. Дано да има кой да го прочете- ще си направи политическата платформа. ха-ха-ха
dobri

2012.07.27 | 20:02

5
po dobre da rabotyt neshto ot kolko da kradat za tova sa tam a kolko do balgarishtinata stiga stova tarpenie boiko bokluka da si otiva v ada

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини