Румен Радев: Името на Гоце Делчев се превърна в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини

  • 04 май 2023 21:32

  • 341
  • 5
Румен Радев: Името на Гоце Делчев се превърна в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни движение в Македония и Одринска Тракия завинаги обезсмърти името си в стихията на революцията". Това каза в словото си президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който присъства на тържествената проверка-заря в Гоце Делчев по повод годишнината от гибелта на революционера, предаде БТА.

На церемонията присъстваха още служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г., служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по, заместник-министри, депутати, областният управител на Благоевград Стоян Христов, неврокопският митрополит Серафим, областният мюфтия Осман Кутрев, генералният консул на България в Солун Антон Марков, общественици и граждани.

"Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев отрано пое по стъпките на Левски и на освободителната борба, на която остана верен докрай", каза Радев.

„Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението и не само. С безпределната си вяра и всеотдайност към делото, той печелеше умовете и сърцата на поробените, които само за броени години се преродиха в могъща революционна организация. Житейският път на Гоце Делчев бе кратък, но той разчупи тесногръдието на цяла една епоха и се вля във вечната универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие“, отбеляза държавният глава.

По думите му името на Гоце Делчев се е превърнало в символ на стремежа към свобода, към човешки и граждански правдини.

„Гоце Делчев вярваше непоколебимо, че единствено честта може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към свободата. Затова той успя да наложи своите идеи, своята вяра, своя революционен плам и да постигне целите си. Именно с неговия революционен устрем, с жертвите, с всеотдайността днес имаме свободна България“, каза президентът.

„Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците, а има силите да следва идеалите на Гоце Делчев. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и в ежедневието на гражданите на Балканите. И ако днешна Република Северна Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да впише в конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той пожертва живота си? Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват. Защото идеалите разцъфват само тогава, когато се напояват с истината, когато над тях грее слънцето на достойнството на истинските човешки ценности, когато всеки човек може да живее живота си свободно и независимо“, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Той благодари на жителите на град Гоце Делчев, че пазят до днес идеите на своя патрон.

Президентът ще участва в отбелязването на 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев

Последвайте канала на

Валери Зайцев
341 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Петър Георгиев

2023.05.05 | 06:41

5
А Решетников знае ли ?
Пентаграм

2023.05.05 | 06:39

4
Мамин убавец,бави връчването на мандат над месец,за нищо не става

2023.05.04 | 23:39

3
A ти го продаде на алкашите за копейки.
Гого

2023.05.04 | 22:48

2
Царуването на шапкаря ще се запомни с вирнат юмрук и безобразни парламенти.Какъвто вождът такива и подчинените !!!!!
jorj

2023.05.04 | 22:02

1
А твоето име Предателю в какво ще се превърне?

Добави коментар

Водещи новини