Кампания за събиране на средства за ремонт на столичния храм "Свети Мина"

  • 03 май 2023 10:08

  • 554
  • 0
Кампания за събиране на средства за ремонт на столичния храм "Свети Мина"
© Novini.bg/ Canva

Днес започва дарителска кампания за реставрацията на храма "Свети Мина" в столицата, съобщиха от администрация на район "Слатина". За най-спешните възстановителни дейности са необходими 150 000 лв. За пълната реконструкция и реставрация са необходими общо 900 хил. лв.

Кампанията се провежда по инициатива на председателя на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев, както и председателя на Сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. Кампанията ще продължи до края на май. На 31 май е предвиден благотворителен концерт, в който ще вземат участие редица известни български изпълнители.

Набират се средства за довършването на стенописите в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч

Храмът "Св. Мина" в район „Слатина“ е с вековна история. През 14 век построеният там манастир "Св. Троица" е разрушен, но през 19 век с помощта на жителите от тогавашното село „Слатина“ църквата „Св. Троица“ е възстановена. По-късно храмът е преименуван на "Св. Терапонтий Сердикийски“ в чест на светеца, загубил живота си на това място, заради отказ да предаде вярата си. През 1955 г. църквата е обявена за паметник на културата, а три години по-късно е преименувана и днес носи името на свети великомъченик Мина. През 1989 г. храмът е признат и за архитектурно-художествен паметник, пише БТА.

Столичният район „Слатина“ е един от 24-те административни района на Столична община и включва кварталите „Слатина“, „Христо Ботев“, „Христо Смирненски“, „Редута“, „Гео Милев“ и част от „Яворов“. Населението на района е близо 75 хил. души.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
554 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини