Мездра подменя част от старото улично осветление с енергоспестяващо

  • 24 април 2023 15:04

  • 346
  • 1
Мездра подменя част от старото улично осветление с енергоспестяващо
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Община Мездра получи одобрение на проект за обновяване на уличното осветление в града и в още четири съставни села на общината, съобщиха от местната власт.

Розалина Георгиева, директор на Дирекция "Устройство на територията, икономика, общинска собственост и хуманитарни дейности" обясни, че след неговото изпълнение се очаква потреблението на ел. енергия на годишна база да намалее с 324 мВт/ч, предава БТА. 

Продължителността на проекта ще е 18 месеца, а реалното му изпълнение би могло да започне около 4 месеца след подписването на договора, тъй като трябва да се избере изпълнител, обясни още Георгиева. 

По проекта ще бъде направена подмяна на старото улично осветление с ново енергоспестяващо в Мездра и в селата Дърманци, Игнатица, Моравица и Руска Бела, а от подобрението ще се възползват 12 790 жители, които живеят в петте населени места. 

Финансовата помощ за реализирането на проекта ще е в размер на 481 836,07 лв., като предстои да бъде подписан договор за финансиране между Министерството на енергетиката и Община Мездра. 

Ново улично осветление по две главни улици в Асеновград

От институцията уточняват, че процедурата, по която е одобрено проектното предложение на общината, е продължение на вече проведената открита процедура за подбор, а именно "Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините" по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Тогава предложението на общината е било оценено, одобрено и включено в списък с резервни проектни предложения поради недостатъчен финансов ресурс по програмата. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.04.24 | 15:08

1
А на надрусания Семерджиев със две жертви същата присъда.

Добави коментар

Водещи новини