МОСВ даде старт на процедурата "За по-чист въздух", обхваща 21 общини

  • 24 април 2023 13:34

  • 462
  • 0
МОСВ даде старт на процедурата "За по-чист въздух", обхваща 21 общини
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Процедурата "За по-чист въздух" по Оперативната програма „Околна среда“ (ОПОС) (2021-2027) от днес е отворена за кандидатстване, обяви на пресконференция в ресорното министерство министърът на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната.

Тя каза, че във фокуса на мерките ще са 21 общини, в които се наблюдава проблем с качеството на атмосферния въздух. За тяхното определяне е взет периодът пет години назад, поясни министърът. Предвидени са 610 млн. лв. по процедурата. Най-много средства ще бъдат насочени към Столичната община. Около 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологично ефективни уреди, посочи министърът, цитирана от БТА. Предвидени са и безплатни консултации към домакинствата, за да се види кой електроуред ще е подходящ за тях. Ще се оказва и съдействие за попълване на заявленията за кандидатстване. Общините ще могат да кандидатстват през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).

Трябва отговорно да подхождаме и да се работи за устойчивост на решенията, смята Карамфилова. Тя увери, че усилията на екоминистерството ще бъдат насочени към това общините да бъдат активни и да кандидатстват. На бенефициентите ще бъдат изпратени писма за началото на кандидатстването по процедурата, ще има информационни кампании. През 2021 и 2022 г. е констатирано, че измерените нива на ФПЧ10 (фини прахови частици) са под определените от законодателството средногодишни норми във всички пунктове за мониторинг в засегнатите зони, коментира заместник-министър Ренета Колева. 

Проектът за завод за горене на отпадъци в София няма да го бъде, ще се търсят други алтернативи

Тя изрази надежда, че с мерките по новата ОПОС, своевременните дейности на общините и усилията на гражданите ще се подобри ситуацията там, където това е необходимо, за да не се стигне до осъждане на страната ни за превишаване нормите на ФПЧ. „Пилотно в рамките на всеки проект по програмата сме заложили, че се допуска доставка и монтаж на фотоволтаични системи до четири киловата, включително батерии, за собствено потребление“, обясни още Карамфилова.

Допустими получатели ще бъдат само домакинствата, които получават помощи за отопление през отоплителния сезон при определени условия, поясни също тя. От МОСВ заявиха, че това се предвижда за по-следващ етап, когато има дефиниция за енергийно бедни домакинства и те се регистрират в Министерството на труда и социалната политика. Тогава тези семейства ще имат възможност да кандидатстват и за фотоволтаична клетка, която да зарежда термопомпа въздух-въздух, отбеляза главният директор на Главната дирекция ОПОС Галина Симеонова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини