-
28 март 2023 14:16
- 5296
- 9
Двадесет дни преди Великден фермери вече започнаха да приемат капаро, с което можем да си запазим агне за празника.
В платформите за безплатни обяви в интернет вече е пълно с предложения от стопани, които гледат живи животни. Те предлагат агънца на цена 10-12 лева живо тегло, пише „Телеграф“.
Купувачите трябва да отидат на място и сами да си изберат животно, което им хареса. Някои стопани съветват още отсега да си запазим агне и да дадем капаро, за да не останем с празни ръце навръх празника.
„Когато решите, елате да си запазите агне. Само се обадете предварително. Ако дойдете на самия Великден, не знам дали ще има дотогава, защото вече много поръчват“, обясни стопанин от Северна България. Купувачът трябва да отиде на място, за да си избере живо агне. Избраното животно се маркира от стопанина, а клиентът брои на ръка 10-20 лева капаро.
„Някои дават и по 50-100 лева, за да са сигурни, че животното ще бъде запазено за тях“, обясни фермерът.
След това, когато наближи Великден, клиентите трябва да отидат пак до фермата, за да доплатят и да си вземат закланото агне. Фермерът си има хора, които колят животното срещу допълнителни 20-30 лева. Колячите одират животното и премахват вътрешностите, като карантиите се дават на клиента в отделен плик. По желание клиентът може да вземе и кожата.
Агне от ферма може да се вземе и без капаро. В тези случаи клиентите трябва да се обадят и да уговорят датата, когато ще дойдат в стопанството. В уречения ден те си избират животно и изчакват половин час то да бъде заклано и одрано. След това слагат агнето в багажника и отпрашват да празнуват Великден.
Агънцата, които се продават по този начин, обикновено са към 20-30 килограма. След одирането и премахването на вътрешностите обаче месото е наполовина от живото тегло. Така, ако закупим агне с живо тегло 30 кг, ще разполагаме със само 15 кила мръвка. Закланото агне се дава на клиента в голям плик или кашон.
Цели агнета поръчват от ферми обикновено големи компании, които празнуват Великден на някоя вила. За компания от осем-десет души е нужно животно с тегло около 30 кг, обясняват фермерите. Закупуването на такова агне ще ни излезе 300-360 лева, като за заколването трябва да доплатим още 20-30 лв.
По разпореждане на министъра на земеделието Явор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном. През 2001 г. започват засилени проверки за безопасността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни. Това решение е във връзка с получени сигнали от животновъди за съмнения в качеството и прекомерния внос на агнешко месо и яйца от трети страни.
Българската агенция по безопасност на храните ще извършва проверките, вкл. вземане на проби, за да се гарантира качеството и безопасността на храните, които традиционно са част от великденската трапеза на българите.
Последвайте канала на
Коментари 9
Добави2023.03.28 | 14:22
2023.03.28 | 16:52
2023.03.28 | 16:34
2023.03.28 | 16:09
2023.03.28 | 15:33
2023.03.28 | 15:46
2023.03.28 | 15:42
Добави коментар
Водещи новини
Депутатите отново не се разбраха за председател на НС, мъките продължават в сряда
22 ноември 202414:01
Радостин Василев: Явно задкулисието ще се опита да направи пробив през БСП
22 ноември 202414:05
Костадинов за изстреляната от Русия ракета: Предупреждаваме за това от много време насам, би трябвало всички да сме тежко притеснени
22 ноември 202414:07
МВР: Българските и румънските граждани ще се възползват в пълнота от свободното движение в Шенген
22 ноември 202416:29
Издирват дядо, отмъкнал забравени 300 лв. от банкомат в Пловдив
22 ноември 202415:04
Какво представлява руската ракета "Орешник", която Путин потвърди, че е била използвана срещу Украйна
22 ноември 202416:01
Британски генерал: Трябва да бъдем готови да се бием срещу Русия още тази вечер
22 ноември 202415:54
Изстреляната по Днепър руска балистична ракета развила над 3773 м/сек
22 ноември 202414:49
Откриха тялото на изчезнало от болница новородено момиченце
22 ноември 202416:27
2023.03.28 | 17:11
2023.03.28 | 17:40