Близки на спасени български евреи разказват за събитията от 1943 г.

  • 10 март 2023 11:37

  • 424
  • 3
Близки на спасени български евреи разказват за събитията от 1943 г.
© БТВ

Отбелязваме 80 години от спасението на българските евреи.

Една от историите, които ни връщат във времето на страх и достойнство.

Снимка: bTV

За унижението Ивет Анави да носи жълта звезда си спомня синът д-р Ели Анави. През 40-те години на 20. век евреите у нас са длъжни да бъдат с отличителен знак и да спазват списък от ограничения.

Днес се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи

„Да бъдат убити. Невъзможност да се пътува, нямаш право да излизаш по улиците, само 2 часа на ден и любовта между моите родители започва между 8 и 10 ч. сутринта по периферните улици на Пловдив. Това е част от преследванията, дехуманизирането на евреите“, казва пред БТВ д-р Ели Анави.

Снимка: bTV

В нощта на 9 март 43-а евреите в Пловдив вече знаят, че депортацията от т.нар. стари предели на България е започнала. 22-годишната Ивет е повикана от родителите си да се прибере от София, където учи романска филология.

И се започва.

„Чува се шум в съседната къща на нейните вуйчовци, които са вдигнати, успяват да предадат съобщение, че най-лошото започва“, разказва д-р Анави.

Посред нощ изпращат младото момиче да търси помощ от председателя на търговско-промишлената палата в града Обрейко Обрейков. Никой не подозира, че тъкмо Ивет ще се превърне в първия глас на избавлението.

 

Снимка: bTV

„Тя, въпреки целият страх, паниката, отива при г-н Обрейков, който на свой ред информира владиката, бъдещият патриарх Кирил и нататък историята е известна. Достойното поведение на митрополит Кирил, който защитава онеправданите, изпраща телеграма на царя и късно следобед на 10 март заповедта за депортация е отменена“, казва Анави.

Около година по-късно родителите на д-р Анави сключват брак. И отново попадат под ударите на закона за защита на нацията. За да присъстват на сватбата им - всички гости казват, че отиват на погребение. Това е единствената основателна причина да излязат от домовете си.   

Снимка: bTV

„Те се женят на 2 юни 1944 г., защо точно на тази дата, защото баща ми е получил  призовка да се яви на 13 юни на гарата с една раница на гърба. Не е било ясно дали това е отложената депортация, и просто са искали да бъдат заедно в ешалоните към Полша. Усещането е било за смърт“, казва мъжът.

Ивeт Анави доживява до 100 години. На 75 започва да пише за еврейската общност в родния ѝ Пловдив, за езика, културата и кухнята на сефарадските евреи. Издава 10 книги, последната планира да е за Холокоста, но не успява да я напише.

80 години по-късно за достолепието на първия глас на спасението на пловдивските евреи има кой да разказва.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
424 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Стамболов

2023.03.10 | 18:50

3
Няма как да бъде омаловажен фактът, че в условия на застрашаващ натиск българската общественост показва непонятна за онова време чувствителност и реакция на противопоставяне, които стъписват дори обкръжението на Хитлер. И което е по-съществен белег, заслужаващ уважение, отколкото самото число на спасените !
Житона

2023.03.10 | 13:08

2
Чифута е гад и винаги когато може ще те прецака!

2023.03.10 | 12:07

1
Съветската армия спаси евреите на Европа.

Добави коментар

Водещи новини