Въртят далавери с лодки по река Камчия

  • 20 юли 2012 06:10

  • 1655
  • 0
Въртят далавери с лодки по река Камчия
©

Чиновници от екоинспекцията във Варна са разрешили на собственици на счупени лодки за разходка по Камчия да ги регистрират фиктивно за плаване, като по този начин печелят повече за сметка на свои колеги.

Сигналът до министъра на околната среда и водите бе изпратен вчера от адвоката им Константин Парчев, информира "Монитор".

Изискването за равнопоставеност в министерската заповед се нарушава, като едни корабособственици работят за сметка на други, обясни Парчев. Юристът сигнализира, че графикът на речните съдове е утвърден от директора на РИОСВ – Варна. Според сигнала единият е горял, другият е без двигатели, а и двата плавателни съда не са на вода. Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна Румяна Радилова информира, че е издала заповедите за извършване на туристическа дейност по река Камчия за 14 лодки, чиито собственици са представили изискуемите за целта документи.

“Служители и експерти от РИОСВ – Варна, са извършили проверка на място на 14 юни и на 16 юни и са установили, че моторни лодки с №7496 и №3183 не са в състояние да изпълняват туристическо – развлекателна дейност”, припомня адвокат Парчев.

Констатациите по проверката не дават отговор защо, след като са в немореходно състояние, въпросните плавателни съдове са вписани в утвърдения на база министерската заповед график за сезон 2012 г., който продължава да действа и до момента, пита той. В този график е вписан и катамаран с рег. №Б 170, който по данни на свидетели все още е в проект на строеж и дори фигурира в интернет сайтове за бъдеща продажба, обяснява още юристът.

Според него е очевидно нарушение на издадената министерска заповед, и то не само защото в графика са записани плавателни съдове, които не съответстват на изискванията, но и поради обстоятелството, че ако са включени в него, при взаимна договореност могат да се заменят за произволен брой дни. По този начин собствениците на вписаните в графика съдове, които не са в състояние да плават, прехвърлят часовете си на другите си плавателни съдове, които реално возят по реката.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини