Българите консумират най-малко риба

  • 28 февруари 2023 16:13

  • 1291
  • 8
Българите консумират най-малко риба
© Сдружение за достъпна и качествена храна
Слушай новината Слушай новината

Българите консумират най-малко риба - едва 6, 7 килограма годишно, съобщиха от Сдружението за достъпна и качествена храна.

"За рибата по традиция се сещаме само на Никулден. Искаме да напомним, че въпреки скока на цените на храните, тези продукти са достъпни и качествени", изтъкна Андрей Велчев, председател на Сдружение "За достъпна и качествена храна" по време на кръглата маса, организирана от сдружението.

"Ние имаме традиции в производството на различни храни, а историята показва, че рибните продукти са присъствали в диетите на българите много отдавна – риби, раци, миди",  заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието ", като изрази съжаление, че рибните продукти у нас не влизат в стандартната потребителска кошница.

"Събев добави, че рибата е присъствала в диетата на хората и битува схващането, че се консумира основно край Черноморието и в градовете около река Дунав. Българинът традиционно използва и оползотворява по устойчив начин продуктите, които дават езерата и реките", допълни още той. 

Събев цитира официална статистика, според която България е една от държавите, в които се консумира най-малко риба. Според него статистиката не отразява действителността. "Всяка година има 100 000 рибарски билета за любители. Не сме наистина съвсем на дъното", посочи още зам.-министърът и изрази надеждата си, че търсенето на рибни продукти ще се увеличи, тъй като те могат да бъдат добър заместител на други източници на протеин.

"Рибата и рибните продукти са изключително качествена и безопасна храна", заяви г-н Йордан Господинов от БГ ФИШ.  Процесите на добив, транспорт, обработка, преработка, съхранение и последваща продажба се осъществяват в изключително контролирана среда. 

Основни принципи на съхранение на качествените показатели на рибата са лед, сол, вода-компоненти, които осигуряват по цялата хранителна верига от водата до масата безвреден и качествен продукт.  Пълният контрол е основан на принципа самоконтрол от оператора, чрез постоянен мониторинг на показателите разписани в технологичната документация и вътрешна фирменият контрол и чрез лабораторни анализи. Всички предприятия и производствени обекти имат въведена и прилагат системата за Анализ на риска и контрол на критичните точки HACCP . 

Насрещен контрол се осъществяван от официалният контрол. Налице е и контрол от  контрагента па веригата на доставка. Сертифицирането, опаковането, етикетирането е възможност да се направи проверка една стъпка назад по веригата на доставка допълни още г-н Господинов. Качеството и безопасността на рибните продукти ги прави желани на българската трапеза а липсата на риск за здравето и наличието на особено важни за организма вещества и незаменими аминокиселини ги превръща и в особено предпочитани за всеки консуматор. Факт, е че се препоръчват от всички специалисти и за диети и за масова консумация и показателите на продажба и консумация в България растат, коментира изпълнителният директор на БГ ФИШ. Неоспоримо доказателство за безопасността и качеството на българската риба и рибни продукти е експорта на наши рибни храни на много континенти в различни страни с типична култура в консумацията на риба и морски дарове.  

Д-р Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) добави, че агенцията извършва контрол на всяка една стъпка - от добива, преработката и съхранението на рибните продукти. БАБХ прави инспекции, одити на предприятията за рибно производство и осъществява контрол на база на оценка на риска на всички обекти, които преработват и съхраняват рибни продукти. Освен това се взимат проби и има контрол, увери в заключение Викьова.

Всички присъстващи на кръглата маса се увериха в качеството и достъпността на рибните продукти.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1291 8

Коментари 8

Добави коментар

2023.02.28 | 21:54

8
Българите са си риби и не са канибали...
12

2023.02.28 | 20:40

7
A PLA6TAT NAI SKAPO ZA NEIA -6TO TAKA
12

2023.02.28 | 20:40

6
A PLATAT NAI SKAPO ZA NEIA -6TO TAKA
Кирил

2023.02.28 | 20:05

5
Щот е много евтина , ние българите пуцаме само черен хайвер , да ви е мамата . Колко хора могат да си купят риба на тези цени бе корви

2023.02.28 | 16:45

4
по принцип българска риба в големите градове не се предлага! ако някой има познати по морето и има как да се снабди от там с риба, става, но тази по магазините е стояла 10 години в някой фризер, пълна е с пластмаси и петрол от там, откъдето е дошла и после ни се предлага за прясна! и последно - цената й стана непосилна за повечето хора, затова само по никулден или най - много веднъж в месеца!
Ttt

2023.02.28 | 16:23

1
30 лв. за килограм размразявана 10 пъти риба- не благодаря.По добре да изям един стар термометър ,ще получа същото количество живак.

2023.02.28 | 16:42

3
хахаахаха

2023.02.28 | 16:34

2
Питам се, защо ли?

Добави коментар

Водещи новини