Почитаме Света Марина

  • 17 юли 2012 08:30

  • 991
  • 0
Почитаме Света Марина
©

Днес православната църква почита Света Марина. Мъченицата живяла в Антиохия през III век. Заради вярата си, тя преживяла гонения и мъчения и накрая заплатила с живота си. В народните вярвания тя се смята за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие.

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец. Баща й я възпитал в идолопоклоничество, но Бог я призовал при Себе Си. По това време римското правителство жестоко преследвало християните, много от които се криели в пустините и планините. Мнозина пък оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Христос. Тя много искала да получи свето кръщение, но поради гонението, не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши тайнството. Въпреки това, тя продължила да изповядва Божието име. Пръв неин гонител станал собственият й баща, който бил ревностен поклонник на идолите. Когато узнал, че дъщеря му изповядва христовата вяра, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия.

Днес е и празникът на Созопол.

Всяка година жителите на черноморския град се събират край параклиса на Св. Марина в едноименната местност край града и правят курбан за здраве. Млади и стари палят свещи и отправят молитви за закрила от Светицата, а легендата разказва, че водата от аязмото до параклиса лекува.

По стара традиция тук се носят дарове за Св. Марина, а всеки си налива от водата и я отнася в дома си. Много созополчани прекарват и нощта срещу днешния празник тук, вярвайки, че небесната сила на Светицата пази водата и семейството, разказва БНТ.

Днес на празника на Света Марина ще присъства президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който пристига в древния град за кулминацията на тридневните празнични събития, организирани от община Созопол. Държавният глава ще посети археологическите разкопки и музеите в града, от който той преди година започна кампанията си за президентския пост. Тогава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното се поклони пред мощите на Свети Йоан Кръстител и обеща, че ако спечели, ще посети отново града, който му е донесъл късмет.

Последвайте канала на

991 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини