Започва режим на водата в 12 области на страната

  • 17 юли 2012 06:07

  • 2998
  • 6
Започва режим на водата в 12 области на страната
©

След наводненията през пролетта и изпускането на язовирите сега в 12 области има режим на водата, съобщиха от регионалното министерство.

На сухо през деня или през нощта остават градове и села в областите Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пловдив, Разград, София-област, Перник, Търговище, Кюстендил и Габрово. Засегнати от безводие са 21 общини.

Най-тежко е положението в 40 села и високи части на някои градове, информира Монитор. Ежедневно части на София са без вода, но това е заради планирани или аварийни ремонти. Само през миналата година концесионерът „Софийска вода” е направил над 10 000 спешни ремонта. На сухо заради аварии са често живеещите във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Добрич. В Плевенско режим на водата има всяко лято. Близо 13 000 души в областта разчитат на запаси с кофи с вода и бидони. За такива случаи са осигурени водоноски, казаха от регионалното министерство.

Причините за водния режим са няколко. Първата е намаленият дебит на язовирите заради високите температури. В други случаи причините са течове и аварии по водопреносната мрежа. Проблеми с доставката на питейната течност има, ако населените места се водоснабдяват от речни водохващания или от подземни води, съобщиха от екоминистерството. В тези региони при регистрирано маловодие може да има часове с режим на водата. Друг проблем е и че хората използват питейната течност, за да си поливат цветята или зеленчуковите градини. Затова някои градоначалници издадоха изрични заповеди, с които забраняват ползването на вода от чешмите за напояване на домати и краставици например.

От екоминистерството обаче успокояват, че в най-големите язовири има достатъчно вода.

Това са комплексно значимите „Искър”, „Бели Искър”, „Среченска бара”, „Христо Смирненски”, „Йовковци”, „Тича”, „Камчия”, „Ясна поляна”, „Асеновец”, „Боровица”, „Студена” и „Дяково”. Водното количество в тях ще стигне до края на годината, дори и да не вали.

„Язовир Искър е повишил нивото си достатъчно, така че и 3 години капка дъжд да не падне, няма да има проблем с водата за столичани”, каза шефът на дирекция води в екоминистерството Асен Личев. Така той успокои столичани, че няма да им се наложи отново да преживеят воден режим.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2998 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2012.07.17 | 11:55

6
И сега собствениците на фирмите на минералните води като видят това, ще вдигнат цената и на минералната вода за да глътнат повече пари.. ще стане точно както стана с яйцата, когато отказаха да внесат в страната партидата яйца.. нашите фирми вдигнаха 2-но цената на яйцата, са ще я вдигнат на водите.. понеже ни е много лесно.. да си напълнят гушите..

2012.07.17 | 11:02

5
Ся деца, вземете направете накой друг сондаж за 'фашистов' газ, та да си замърсите и малкото питейна вода дето е останала. Лакомо дупе .......
Еди

2012.07.17 | 11:02

4
Е няма такава подигравка с нито един народ във Европа. Това на нищо неприлича в 21 Век в ЕС. Тези ууууправляващи са за линчуване.
Илия

2012.07.17 | 11:02

3
Още като започнаха да точат язовирите знаех че ще се стигне до тук, действаха без мисъл за идващото сухо лято ама кои сме ние да им кажем на умниците! ЕВАЛА ТЪПАЦИ!
lamerl

2012.07.17 | 11:02

2
tova veche e nai golqmoto osirane na vlastta
в отговор на Илия

2012.07.17 | 10:47

1
От такива разбиращи сме на това положение.Като искаш нещо да направиш стани независим кандидат някъде за кмет или се включи в някоя партия да даваш съвети .

Добави коментар

Водещи новини