Протест в Бузовград срещу освобождаването на шофьора, който блъсна и уби 14-годишно момче

  • 12 януари 2023 19:10

  • 598
  • 0
Протест в Бузовград срещу освобождаването на шофьора, който блъсна и уби 14-годишно момче
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Десетки жители на казанлъшкото село Бузовград се събраха на протест в центъра на населеното място. Поводът е освобождаването под парична гаранция на 57-годишния Димитър Косев, причинил тежкия пътен инцидент на 11 ноември м.г., в който загина 14-годишно момче. Инцидентът е станал на изхода на селото в посока село Розово, където, след употреба на алкохол и наркотични вещества, Косев е блъснал детето, стоящо в началото на пътния банкет, след което е избягал и е заловен четири часа по-късно в дома си. 

На 15 ноември Районният съд в Казанлък определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, но в началото на т.г. той беше освободен под парична гаранция. 

„Решението на прокуратурата ме изненада много и смятам, че това е втори удар за семейството на загиналото дете. Този човек нито е оказал помощ на детето, бяга, укрива се, а след това твърди, че не е разбрал какво е направил и това е след употреба на алкохол и наркотици“, коментира за БТА кметът на населеното място Мая Берова. По думите и семейството на детето не е било уведомено за освобождаването на Косев. „Искаме пред нас да застане онзи, който е позволил този човек да се прибере вкъщи и да живее спокойно и смятам, че трябва да има промяна в закона – не може невинни деца да си отиват, а онези, които нарушават закона да бъдат освобождавани“, каза още тя.

Исканията на жителите на село Бузовград са справедлив съдебен процес и възможно най-суровото наказание за извършителя. Жители на селото определиха решението на прокуратурата като неприемливо. „Искаме бърза, адекватна и справедлива присъда за човека, който на 11 ноември отне невинен детски живот“, коментираха протестиращи и изразиха мнение, че подобен инцидент след употреба на алкохол и наркотици трябва да се квалифицира като умишлено престъпление и да се наказва с доживотно лишаване от свобода. Те бяха единодушни, че са необходими спешни промени в законодателството.

Жителите на Бузовград ще излязат на центъра на селото и утре сутринта, подготвя се мълчалив протест и в 16:30 часа пред сградата на Районния съд в Казанлък. 

В Бузовград стягат протести срещу освобождаването на шофьора, блъснал и убил дете

Протести в Бузовград имаше и през ноември м.г. Тогава исканията на хората отново бяха за справедливо наказание и за безопасност на движението в населеното място. 

Дни след инцидента бяха направени пешеходни пътеки в селото, подменени бяха и част от пътните знаци от Община Казанлък, посочи Мая Берова. „Ние настояваме и за още промени. След среща с кмета на общината Галина Стоянова тя се свърза с фирма проектант и започна проектирането на центъра, с цел да може да се намалява скоростта“, обясни тя и допълни, че през селото минава път, който не е общински, и това ще забави процеса, защото се изискват допълнителни разрешения от Агенция "Пътна инфраструктура". „Мина и транспортна комисия и има решение за поставяне на "легнали полицаи" и още пътни знаци. Определени са местата за "легналите полицаи" – ще бъдат поставени три такива на улица "Христо Ботев", а проектът ще включва и осветление за центъра на селото“, посочи още Берова. 

Официално становище на Окръжна прокуратура и на наблюдаващия прокурор по делото относно решението за освобождаване на Димитър Косев под парична гаранция все още няма.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини