Георги Гвоздейков разкри кога България ще има медицински хеликоптер

  • 06 януари 2023 17:50

  • 1451
  • 3
Георги Гвоздейков разкри кога България ще има медицински хеликоптер
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Нямаме никакво отношение към обществената поръчка на Министерство на здравеопазването (МЗ). Поръчката, обявена от дружеството с принципал Министерство на транспорта, не е прекратена, тя предстои на 16 януари. Тази в МЗ е по Плана за възстановяване и устойчивост. Поръчката на Министерство на транспорта е за един хеликоптер. Причината за нея е, защото страната ни няма медицински хеликоптер, а ни е нужен. Това заяви изпълнителният директор на Държавния медицински въздухоплавателен оператор Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

На въпрос дали му е предложено ръководството на това звено, Гвоздейков отговори уклончиво: „Правят се анализи. Това е процес във времето, на който не е ясен изхода. Процедурата трябва да бъде извървяна. Няма как към момента да знаем какво ще е развитието на този казус“.

„Най-важното е, че не сме спрели да работим. Изчакваме обществената поръчка на 16 януари и по най-бързия начин да се осигури медицински хеликоптер. Целият ми екип работи в тази посока“, уточни той.

Министърът на транспорта: Не може на всеки, решил да ходи в планината, да му пращаме хеликоптер с парите на данъкоплатците

„При нас са доста добре подготвени пилоти с голям брой часове нальот. Те са опитни. Какво значи, че са възрастни?“, пита се Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника.

„Ако има подадена оферта и има фирма-изпълнител, в най-добрия случай, хеликоптер ще имаме до месец“, прогнозира той.

В България няма оператор, който да е лицензира за изпълнението на тази дейност - спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

„Медицински хеликоптер в България ще има едва тогава, когато всички се обединим и започнем да гледаме в една посока. Трябва да се извади политиката от проекта“, категоричен е Гвоздейков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1451 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.01.06 | 20:39

3
КОГАТО СИ ГИ КУПИ ВМЕСТО ДА КРАДЕ ПАРИТЕ
Kopyпландия

2023.01.06 | 18:46

1
Meдицински xeликоптери ще има през 2090 г. , защото шефовете на бoлниците имат чисто нови бентлита и пoлицаите дaже не ги питат откъде. Онзи министър на MBP с квадратната глава също си мълчи.
ДС Комикс

2023.01.06 | 18:56

2
Нали загрявате, че MBP не иска да разпитва шефовете на болници от ДС? Те взаимно се пазят, за да не си извадят всички кирливите ризи.

Добави коментар

Водещи новини