Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Когато прокурорите започнат да се отчитат пред политически органи, това означава, че прокуратурата се е превърнала в политическа маша

  • 30 декември 2022 16:48

  • 1897
  • 0
Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Когато прокурорите започнат да се отчитат пред политически органи, това означава, че прокуратурата се е превърнала в политическа маша
© pixabay, бнт

Една от най-обсъжданите теми в публичното обществено пространство и т.г. беше съдебната реформа. Каква трябва да бъде тя и защо прокуратурата се вади пред скоби от искащите промени в тази иначе консервативна система, при положение, че обвинението участва в не повече от 12-15% от делата, които гражданите водят? Разговарям с конституционалиста проф. Пламен Киров. Той е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1985 г. и от следващата година, та досега е преподавател там. От 1995 г. до 2006 г. е бил член и зам.- председател в няколко поредни състава на ЦИК. Бил е конституционен съдия от 2006 до 2015 г., също така и представител на България във Венецианската комисия. Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и САЩ. Той е ръководител на единствената катедра по конституционно-правни науки в България към ЮФ на Алма матер.

Всъщност съдебната реформа започна много отдавна - по времето на правителството на НДСВ 2001 година.

Тогава бе направена първата конституционна поправка, която засягаше съдебната власт. Последваха още промени на Конституцията и то все в името на съдебната реформа. Боя се, че тя започна отдавна, но не е ясно дали някога ще завърши, защото пред нея се поставят неясни цели. Често е насочена срещу определени персони. За съжаление от времето на Никола Филчев насам, главните прокурори не са долюбвани от различни къргове. За адвокатите е ясно - те са от другата страна на обвинението в съдебния процес. Но политическото говорене срещу обвинението се изостри много последните години. При това дебатът за съдебните реформи се персонифицира. Ако трябва да сме съвсем точни, в настоящия парламент

има политически сили, чиято политическа програма съдържа само една точка: да бъде махнат от поста му Главния прокурор и нищо повече от това.

За тях съдебната реформа се свежда до промени в прокуратурата, до смяната на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във и да се създадат механизми за отчетност, забележете, на прокурорите. Но, когато прокурорите започнат да се отчитат пред политически органи в една държава, това означава, че прокуратурата се е превърнала в политическа маша. И няма никакво значение каква е държавата, каква е формата на нейното управление, устройството й.

Отчетността на прокурорите е само пред Конституцията и законите в страната и пред никого другиго.

Аз не разбрам за каква отчетност говорят групата народни представители, които не са много в НС, но пък са много шумни. Знайно е, че са добре финансирани от чужди грантове, присъстват във всички медии и насищат публичното пространство с тяхното си говорене. Не знам дали всичко това ще има своя естествен край с избирането на Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския за Главен прокурор, но пък това може да сложи точка на въпросните "пунически войни" и таргетирането на съдебната реформа само в сферата на прокуратурата.
Този процес си тече отдавна, ту бързо, ту бавно, с натиск по улиците и площадите, но не мога да гадая как ще приключи това, защото както вече споменах, самите инициатори нямат ясни цели за промените в съдебната система. 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1897 0

Свързани новини

Водещи новини