Бракониерството у нас придобива застрашителни размери

  • 12 юли 2012 17:19

  • 1006
  • 0
Бракониерството у нас придобива застрашителни размери
©

България e eдна от най-желаните дестинации за ловен туризъм в Европа. Но освен ловци, нашите гори привличат и бракониери, чийто брой нараства. Всяка година се съставят поне 1500 акта на нарушителите, твърдят експерти от Изпълнителната агенция по горите, цитирани от БНТ.

Приходите от ловен туризъм у нас само за миналата година възлизат на близо 5 млн. лв. Около 9 000 регистрирани ловци има само в София и Софийска област, а всяка година има още 5 000 желаещи, които искат да им бъдат издадени ловни паспорти. От 200 до 5 000 лв. варират санкциите, но въпреки това нарушения не липсват.

Юлиан Русев, началник отдел „Лов и опазване на дивеча” в ИАГ разказва, че най-честите нередности са лов без издадено разрешително, ловуване без заверен ловен билет за съответната календарна година и обстрел на дивеч, който не е посочен в разрешителното за лов. Превишаването на дневните норми за обстрел на дивеч също е често срещан проблем. Като само за десет години египетският лешояд е намалял почти наполовина. А в Странджа планина този вид напълно е изчезнал.

Германци, италианци и испанци са редовни посетители на ловните стопанства у нас. А бракониерството си остава наболял проблем не само в Европа, но и в останалия свят. Като най-търгуваните и най-добре платени на черния пазар са рог от носорог и слонова кост.

Последвайте канала на

1006 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини