Незаконна търговия на защитени видове у нас

  • 18 юни 2017 13:39

  • 5532
  • 0
Незаконна търговия на защитени видове у нас
©

Хищните грабливи птици са най-често търгуваните незаконно защитени видове у нас. Това каза на пресконференция в МОСВ Валери Георгиев - държавен експерт в дирекцията "Национална служба за защита на природата" към екоминистерството.

Той участва в семинар с представители на отговорни институции и неправителствени организации за подобряване на взаимодействието им в борбата с бракониерството и с търговията със защитени видове.

Главно се търгува със соколи, които се ползват за лов - ловен сокол, сокол скитник, ястребов орел, скален орел, посочи Георгиев. Често обект на търговия са и пойните птици, които се предлагат от бракониерите за кафезно отглеждане. По-голямата част от тях обаче умират, тъй като са диви и трудно се приспособяват към затворени пространства, поясни специалистът.

За последните две години на граничните пунктове и в страната са конфискувани много редки птици и животни. Сред тях са около 300 папагала - жако, вълнисти и други, орли, над 30 шипоопашати и шипобедрени костенурки, над 20 килограма змиорки и други.

По думите на заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева в последно време е нараснал интересът към търговията със защитени видове.

В законодателството на МОСВ няма основание да се смята, че има пропуски, но в закона за ветеринарната дейност например няма текст за отнемане на защитените животни в полза на държавата и контролните органи на екоминистерството няма как да реагират, отбеляза тя.

Присъстващите на семинара поставиха въпросите за координация на регистрите на МОСВ и Изпълнителната агенция по горите по отношение на регистрацията на ловните трофеи.

Предстои откриването и на спасителен център за водни животни във Варна, стана известно на форума.

Съгласно българското законодателство 487 вида животни и 572 вида растения са защитени. Всичко, което се отнася до улавяне, убиване, бране, преследване, обезпокояване, притежаване и търгуване с тях се обявява за бракониерство, подчерта Манева. От 3 до 5 години затвор е наказанието за унищожаване на защитени видове, и до 5 години - на защитени видове от европейското законодателство. Глобите стигат до 20 000 лева - за физически, и до 30 000 лева - за юридически лица.

Последвайте канала на

БТА
5532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини