Бащи искат промени в законодателството, свързано с родителските права

  • 21 декември 2022 10:24

  • 741
  • 0
Бащи искат промени в законодателството, свързано с родителските права
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и раздаваха на депутати листи с искания за промени в законодателството, свързано с родителските права. Организатор на събитието е Асоциация за детско развитие „Член 24”.

Борим се за правата на децата, които трябва да бъдат и с двамата си родители, коментира за БТА Гален Тодоров. По думите му в момента българското законодателство лишава децата от достъп до родителите си и по този начин ги уврежда здравно. 

Децата развиват различни видове проблеми като агресия, стрес, слаб училищен успех, мисли за самоубийство, липса на полова индикация, която е много важна за всяко едно човешко същество. Те не могат да се социализират в обществото свободно, посочи Тодоров. Той обясни, че има внесен законопроект за изменение на Семейния кодекс, който, по думите му, е добър, но може да се подобри още, за да имат по-добри права децата. 

В момента Семейният кодекс е този, който вкарва родителите във война, каза за БТА адвокат Карло Луканов, представител на фондация „Бащи за отговорно родителство“. Той обясни, че родителите започват война, когато и двамата искат да бъдат такива, почват да се очернят един друг, отношенията им стават нетърпими, от което страдат децата. 

Според него е голям проблем, че България не изпълнява съдебните решения. Осем пъти сме осъдени в Страсбург за това, че родители, на които са им присъдени родителски права или имат режим на родителски налични отношения с децата, не могат да ги изпълнят, допълни Луканов.

Как да бъдат поделени родителските права при развод?

По думите му системата, която трябва да прави това – държавни или частни съдебните изпълнители – практически не работи. За да се стигне до едно решение, понякога заседават поред три инстанции, това са седем съдии минимум, които са работили, това е скъпа процедура, ангажиран е огромен държавен ресурс, получаваш един съдебен акт и накрая може да си го окачиш в рамка на стената, защото не можеш нищо да направиш с него, коментира Луканов.

Това, което предлагаме, което е внесено в парламента, е предложение за въвеждане на споделено родителство, посочи Луканов. Той добави, че погрешно се смята, че задължително детето трябва да бъде разделено на две. Луканов каза, че споделеното родителство означава две неща: юридическите права – двамата родители да участват заедно във всички важни решения за детето, независимо дали са разведени или разделени, и физическото време, като не е задължително то да бъде 50 на 50. Приема се, че има споделено родителство, когато детето е с всеки от родителите не по-малко от 30 % от времето, уточни Луканов.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини