Пожарната бори огнените бедствия с "ретро" техника

  • 11 юли 2012 19:58

  • 1941
  • 0
Пожарната бори огнените бедствия с "ретро" техника
© Булфото

Пожарната има нужда от нова техника, сегашната отива в историята, призна пред БТВ заместник-началникът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Васил Василев.

Равносметката идва след последните огнени бедствия в страната.

Горещо лято и реални опасности от горски пожари ни очаква и в бъдеще. На този фон картината в гаража на столичната пожарна не изглежда обнадеждаващо. Техниката е по руски образец. Здрава и поддържана, но ретро. Произведена е 70-те години на миналия век. Точно такива машини се качиха да се борят с пламъците на Витоша. Стари цистерни, няколко ЗИЛ-а и сравнително нови помпи.

Тази техника досега ни е вършила работа, няма случаи да не сме се справили, но тази техника отива в историята, каза Василев.

Освен старата, но здрава техника на огнеборците, в потушаването на пламъците се включи и модерен танк на ТЕРЕМ -  Търговище, специално пригоден като пожарна. А съществена роля изиграха вертолетите на ВВС МИ-17. Единствено те имаха достъп до недостижимите по друг начин огнища. Генерал Константин Попов лично е ръководил рисковите полети. При потушаване на огнената стихия е ползван хеликоптер и на частна авиокомпания.

Авиационната техника е скъпо удоволствие. За тези няколко дни един вертолет е 100 000 лева разход, обясни комисар Васил Василев.

Той признава, че нужда от самолет или вертолет за гасене на пожари има. Преди да се мисли за летателна техника, обаче комисар Василев първо се грижи за наземните и реално изпълними нужди.

„Имаме нужда от автомобили с висока проходимост за личен състав и техника, автомобили с висока проходимост с гасително средство за бързо реагиране и високо проходима техника, която да осигурява по-голямо количество гасително вещество", каза зам.-шефът на пожарната.

Огнеборците се надяват подновяването на гаража да стане факт час по-скоро.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини