Мобилни екипи помагат на пострадалите от домашно насилие в област Търговище

  • 09 декември 2022 11:15

  • 411
  • 0
Мобилни екипи помагат на пострадалите от домашно насилие в област Търговище
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

От началото на настоящата година до края на месец ноември, „Асоциация НАЯ” е подкрепила 120 пострадали от домашно насилие. 98% от тях са жени и деца. Консултациите, направени от психолози, социални работници и адвокат са близо 1 600. Заведените дела по Закона за защита от домашното насилие са 8. На Горещата телефонна линия помощ са потърсили 420 лица.

Това отчетоха от Сдружението при финализиране на проекта "Включване на новите реалности в традиционните подходи при подкрепата на жертви на домашно насилие в област Търговище", финансиран от Министерство на правосъдието.

„От началото на годината консултантите ни са пропътували над 10 хиляди километра в региона, за да подкрепят пострадалите от домашно насилие от малките населени места. Трима консултанти работят на първа линия в мобилната услуга на „Асоциация НАЯ” и дежурят в откритите приемни в Омуртаг и Попово. Вече 12 години успяваме да поддържаме тези пътувания, защото те са важни за жените и децата, които са в ситуация на насилие, а нямат възможност да пътуват до Търговище. Освен с консултации, нашите експерти помагат още с търсене на работа, доставка на хранителни пакети и лекарства, попълване на документи, връзка с лекари и учители. През настоящата година сме раздали близо тон и половина хуманитарни помощи от храни, перилни и почистващи препарати, лекарства, санитарни материали.”, обяви ръководителят на проекта Светла Сивчева.

С подкрепата на Министерство на правосъдието от организацията направиха обучение на 20 специалисти от региона - полицаи, психолози и социални работници, представители на държавни служби и социални услуги, как да си сътрудничат по време на кризи. Целта е да се укрепи системата за защита и помощ на пострадалите от домашно насилие и да се предотвратят нови посегателства върху тях.

През следващата година Асоциация НАЯ ще бъде част от много голям европейски проект, който акцентира върху насилието над възрастни хора, анонсираха от организацията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини