Румен Радев: България работи активно с властите в Албания за решаване на проблемите на българското малцинство в страната

  • 05 декември 2022 21:06

  • 428
  • 14
Румен Радев: България работи активно с властите в Албания за решаване на проблемите на българското малцинство в страната
© Президентство на РБ
Слушай новината Слушай новината

България работи активно, включително на най-високо политическо ниво, с властите в Република Албания за решаване на проблемите на българското национално малцинство в страната. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред журналисти в Тирана преди среща с представители на българското национално малцинство в Република Албания, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Държавният глава е на посещение в Тирана, където утре ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани.

Президентът ще представлява България на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана

Президентът припомни, че в резултат на конструктивния диалог с Албания през 2017 г. страната призна българското национално малцинство и включването му в националното си законодателството, така че българите в Албания свободно да упражняват правата си, да съхраняват своята национална култура, език и идентичност.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза, че развитието на връзките с българските общности зад граница е приоритет. Този въпрос е във фокуса на различни програми на Министерството на външните работи, Министерството на образованието и на Министерството на културата, но може и трябва да се направи още много повече.

"Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно, така че тези наши сънародници зад граница с българско самосъзнание да могат да получат документ за произход, ако такъв им е бил отказан от местните власти", заяви президентът Радев и уточни, че това трябва да става на базата на ясни критерии.

 

Представителите на българската общност в Албания поставиха по време на срещата редица въпроси, свързани с улесняване на процедурата за получаване на българско гражданство, на достъпа до информация за проектите, чрез които страната ни подпомага българските общности в чужбина, за обучението на роден език и други.

Валери Зайцев
428 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Turko до 3

2022.12.06 | 02:09

11
Тая конституция- божи закон ли е , какво се оправдава постоянно с нея, кога ще се сменя, в конституцията от 1947 бяхме признати за национално малцинство , после през 1971 " ни изтриха комунягите" , нали през деветдесетте дойде демокрацията, защо дойде само за българите, защо не дойде за нас турците, за македонците, за циганите, за помаците и др. Малцинства. Кога ще се отървем от това комунистическо наследство на опити за асимилация ?

2022.12.06 | 06:41

14
Никва демокрация не е дошла за никого, освен за няколко олигарха и политика, дето грабят и трепат наред.
ВАГИНИР ПУТИ

2022.12.06 | 01:38

7
НАЛИ СИ РУСКО ЛАЙНО И ТИ КАТИ ПЪРВАНОВ-НИКЪДЕ НЕ ВИ ЩЪТ. МОЖЕ И ДО ВИЕТНАМ ДА ОТСКОЧИШ,АКО ТИ РАЗРЕШИ ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД.
анон

2022.12.06 | 06:18

13
ще ни внася евтин ориз,поне няква полза от него.
тотю

2022.12.06 | 06:15

12
Това малцинство в Албания е неадекватно,днес казват че са българи утре македонци,така че и самата държава там не знае какво с тях,

2022.12.06 | 02:01

10
Малко е направено за българското малцинство от БГ.Подценено,а е много важно.Има отдалечени селища много зле финансово. Доколкото може помага д- р Врабевски.Купи им линейки,оборудва училища,ремонтира,трактори.Вероятно и БГ прави нещо,но точно за Албания трябва много повече,защото макетата ги притискат,помакедончват,дават им македонски учебници,цари българофобия и всичко останало известно.

2022.12.06 | 01:40

9
България + Русия= вечна дружба!

2022.12.06 | 01:40

8
Браво на Румен Радев!

2022.12.06 | 01:13

4
Румен Радев ще спаси България от соросоидните идиоти.
ВАГИНИР ПУТИ

2022.12.06 | 01:31

6
ЕДИНСТВЕНИ БАНДИТОПАРТИЗАНСКИТЕ ПОПОВЕ ПРИСТАНАХА НА ПАРТИЙНОСЛАВНАТА ПУТЬОВА ЦЪРКВА,КОГАТО РАЗГОНЕНОТО ПИГМЕЙЧЕ БЕШЕ В АТОН. НИКОЙ ОТ ЗАГОРЕЛИТЕ МОНАСИ НЕ ГО Е'А ЗА СЛИВА ОСВЕН КРЕМЪЛИОНИТЕ И БАНДИТОПАРТИЗАНИТЕ
ВАГИНИР ПУТИ

2022.12.06 | 01:31

5
НАЛИ СИ РУСКО ЛАЙНО И ТИ КАТИ ПЪРВАНОВ-НИКЪДЕ НЕ ВИ ЩЪТ. МОЖЕ И ДО ВИЕТНАМ ДА ОТСКОЧИШ,АКО ТИ РАЗРЕШИ ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД.
Turko

2022.12.06 | 00:06

2
Президента работи много за правата на хората с българско самосъзнание в Албания, Македония и др., а дали ги е питал-" КОЯ Е РОДИНАТА НА ТЕЗИ ". "Президентът припомни, че в резултат на конструктивния диалог с Албания през 2017 г. страната призна българското национално малцинство и включването му в националното си законодателството, така че българите в Албания свободно да упражняват правата си, да съхраняват своята национална култура, език и идентичност". А какво мисли президента за малцинствата в България, кога тези малцинства ще се включат в националното законодателство на България, така че турците в България и другите малцинства, свободно да упражняват правата си, да съхранят своята национална култура,език и идентичност, или ще се продължи с социалистическите начини за асимилиране , с политиката на " не виждане,не забелязваме,все едно ги няма" или " в България няма малцинства", " какво ви липсва". Кога националните малцинства в България ще бъдат официално признати, кога ще упражняват малцинствените си права е големият въпрос.
stefanos

2022.12.06 | 01:09

3
Това е така, защото в българската конституция не са делегирани възможности за малцинства. В края на краищата всяка държава си има свой закон. И те не са еднакви!
PaulaFox

2022.12.05 | 22:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини