Голям интерес към новата програма за саниране на жилищните сгради в Ямбол

  • 28 ноември 2022 15:09

  • 658
  • 1
Голям интерес към новата програма за саниране на жилищните сгради в Ямбол
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Изключително голям е интересът по новата програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Ежедневно консултации търсят представители на вече създадени сдружения на собственици, както и тепърва учредяващи такива, съобщи управителят на Областния информационен център (ОИЦ) в Ямбол Деница Цонева пред БТА.

Създадените сдружения по предходната национална програма за саниране, нямат да имат предимство и трябва да кандидатстват наново. Важно е обаче в документацията на сдружението да е упоменато, че учредено с цел кандидатстване по европейски програми, а не само по национални, каквато бе предишната, уточни експертът.

Конкуренцията ще бъде голяма, тъй като сдруженията на собствениците ще се състезават в цялата страна, а не както досега на регионален принцип по градове. Важно е сдруженията да следят оценителните таблици с критериите за допустимост на сградите, подчерта управителят на ОИЦ – Ямбол.

Министър Шишков: Бавим се изключително много със строителството на АМ "Европа"

"С предимство ще бъдат блоковете, които отговарят на по-високите изисквания на програмата. Ще се изисква минимум енергиен клас В, но ако е постигнат енергиен клас А, блокът ще получи повече точки и има по-голям шанс за саниране. Повече точки ще получат и по-големите блокове“, обясни Цонева.

Жителите на Ямбол и региона могат да получат консултации за кандидатстването по програмата за в Областния информационен център в Ямбол. Подробна информация има и на сайта на Община Ямбол, в банер „Енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, добави тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 17:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини