Йотова е в Северна Македония за традиционното поклонение на българското военно гробище в с. Цапари

  • 05 ноември 2022 07:24

  • 556
  • 2
Йотова е в Северна Македония за традиционното поклонение на българското военно гробище в с. Цапари
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Вицепрезидентът на България Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , пристигна в Битоля, където на военното гробище в Цапари, ще бъде отбелязана Архангелова задушница.

„От 1924 година това е ден, в който почитаме паметта на всички български воини, загинали за отечеството. Молим се за душите им и призоваваме никога повече да няма войни. Заедно с българската делегация ще отида на първото признато и от двете страни българско военно гробище”, посочи Йотова пред медиите от Република Северна Македония, които я посрещнаха в Битоля.

Попитана за коментар на Закона за сдруженията и фондациите, който парламентът на Северна Македония прие преди дни и който поставя ограничения на имената на исторически личности, които могат да бъдат използвани от тях, Йотова отговори, че парламентът на Северна Македония  е парламент на суверенна държава и има право да приема всякакви закони, отговорността за които е на тези, които са ги приели. 

"Това, което ни интересува, и то ще се провери във времето занапред, е как ще действа този закон, как ще бъде разработван занапред. Ние започнахме заедно един много труден процес- присъединяването на Северна Македония към ЕС, там, където винаги към казвала, че е мястото й. И смятам, че решаването на много от нашите проблеми, ако все още има такива ще стане само, когато един ден ние всички сме част от голямото европейско семейство. Трудно беше извоювано, дълъг беше процесът. След френското предложение беше проведена първата междуправителствена конференция. Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г. вече не е договор между две страни, той е част от европейското законодателство и освен България, европейските институции и всички страни-членки стриктно ще следят за неговото изпълнение. Изключвам от тук нататък да вървим по пътя на провокациите. Ние имаме общи интереси и общи цели", посочи Йотова.

Илияна Йотова в Тел Авив: Трябва да бъдем бдителни за съвременните форми на фашизма

Вицепрезидентът ще присъства днес на традиционния военно-църковен ритуал в българското военно гробище в село Цапари. В него са погребани 214 български войници и офицери от Първата световна война и е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония, през 2014 г. Паметниците на български офицери, погребани в двора на църквата „Св. Георги“, са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.

 По-рано, днес в Генералното консулство на Република България в Битоля Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , ще присъства на откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и на представянето на книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. В Генералното консулство в Битоля ще присъстват и президентът 2002-2012 г. Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов, представители на дипломатическата ни мисия, на Македонския научен институт, на българските сдружения в страната.

Битоля е със засилено полицейско присъствие, защото също днес в града ще дойдат и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на икономиката Крешник Бектеши, които ще участват в честването на 40 години от създаването на Минно-енергийния комбинат Битоля.

Росица Валентинова
556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.05 | 11:09

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
!!!

2022.11.05 | 09:26

1
Кремълска слугиня!

Добави коментар

Водещи новини