След пет години в Ловеч най-търсени ще са учители, ветеринарно-медицински специалисти и търговски работници

  • 04 ноември 2022 14:54

  • 446
  • 1
След пет години в Ловеч най-търсени ще са учители, ветеринарно-медицински специалисти и търговски работници
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

След пет години работодателите в Ловешка област ще търсят и наемат специалисти с висше образование основно в сферата на педагогиката и ветеринарната медицина, а със средно – в търговията на едро и дребно, строителство, архитектура, урбанизъм и геодезия, медицинската диагностика и технологии. Това сочат данните на доклада за резултатите от проведено проучване на потребностите от работна сила в област Ловеч, приет от комисията по заетостта към областния съвет за развитие, съобщават от областната администрация.  

Проучването се прави от Агенцията по заетостта, то е второто за годината и протече от 7 септември до 14 октомври. Целта е да се събере и анализира актуална информация за професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри в предстоящите 12 месеца, както и да се очертае перспективата след три-пет години.

В Ловешка област в проучването са участвали 54 от четири хиляди работодатели, попаднали в случайната извадка. 

Връща се тенденцията към намаление на безработните в Сливенско през септември

В следващите шест месеца 84,8 процента от работодателите няма да търсят персонал, нужда ще имат 13,3 на сто, а 1,9 процента ще освобождават, допълва БТА. 

В идната една година голямата част от работодателите не очакват да освобождават персонал. При наемане на нов най-търсени ще са специалистите с квалификация в професиите: работник в растениевъдството, производството на облекло, хранително-вкусовата промишленост, техник-механизатор, пътен строител, касиер, водач на МПС за обществен превоз и др. 

Най-големите трудности, които срещат работодателите, са при намиране на продавач-консултант, водач на МПС за обществен превоз, помощник-възпитател и др.

Според данните от дирекция "Регионална служба по заетостта" в Ловеч през септември най-търсените професии са били: оператори на стационарни машини и съоръжения; преподаватели; монтажници; работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; продавачи; персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработваща промишленост; работници в сферата на персоналните услуги; чистачи и др.       

Последвайте канала на

Мая Йорданова
446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.04 | 15:20

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини