Започна изграждането на канализационна мрежа за кв. „Кръстова вада-изток”

  • 19 октомври 2022 19:06

  • 569
  • 2
Започна изграждането на канализационна мрежа за кв. „Кръстова вада-изток”
© Булфото (архив)

Церемония „Първа копка“ за стартиране на строителните дейности по изграждане на канализационна мрежа в квартал „Кръстова вада-изток“ се състоя днес, съобщиха от пресцентъра на общината.

Проектът „Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община“ е финансиран по ОП „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС.

Реализирането на обекта е от изключителна важност, за да бъде възможно отвеждането на отпадъчните води, както от кв. „Кръстова вада-изток“, така и от други, по-високо разположени територии. Новоизградената смесена канализационна мрежа ще е с обща дължина 1452 м, като към канализационната мрежа на Столична община ще бъдат присъединени 359 еквивалент жители, съобщи зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов.

Общата стойност на обекта кв. „Кръстова вада-изток“ е 2 710 920,00 лв. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

"Софийска вода" започва строително-монтажни работи на канализационния колектор под бул. "Гоце Делчев"

Изграждането на модерна техническа инфраструктура е водещ приоритет на Столична община с оглед постигането на балансирана, качествена и устойчива жизнена среда.

Все още южните квартали на столицата нямат изградена канализационна мрежа. Столичната община през април миналата година стартира процедури за изграждане на канализация в осем квартала. Това са кв. „Кръстова вада – изток“, кв. „Симеоново“, кв. „Драгалевци“, кв. „Обеля“, кв. „Бенковски“, кв. „Суходол“, район „Банкя“ (кв. „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне) и гр. Нови Искър. В рамките на проекта ще бъдат изградени над 113 хиляди линейни метра битова, дъждовна и смесена канализационна мрежа, както и прилежащите към тях ВиК клонове като общата стойност на инвестицията е 113 млн. лв., за които Столична община кандидатства за финансиране от ОП „Околна среда“.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
569 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.10.19 | 20:02

1
Новите квартали на самоковската селяндурка
I

2022.10.20 | 09:37

2
Идиот!

Добави коментар

Водещи новини