Издирват петото дете със СПИН в копторите край Лъвов мост

  • 05 юли 2012 06:25

  • 1156
  • 0
Издирват петото дете със СПИН в копторите край Лъвов мост
©

Охраната на социалния дом "Асен Златаров" в столичния квартал "Надежда", където избухна СПИН скандалът с деца, е усилена двойно, съобщава "Стандарт".

В двора на дома не може и пиле да прехвръкне, всички врати са залостени с по няколко резета и катинари. Затворническата обстановка се допълва и от решетките по всички прозорци, дори и на най-горните етажи. Загражденията бяха поставени още преди няколко години, но без особена полза, тъй като децата продължават да бягат.

"Надежда" е променена. От няколко дни нещо липсва. Мургавите деца, които просят около големия хипермаркет до приюта "Асен Златаров". "От няколко дни не се мяркат изобщо. Преди това стояха пред вратата и просеха", обяснява клиент на магазина. Друг пък разказва, че преди месец е станал свидетел на това как невръстни хлапета си купуват скъпи шоколади, натурални сокове и цигари. Според местните децата от приюта разполагат с доста пари. Версиите как са ги изкарали са различни. "Те си им плащат социални помощи. Мисля, че им дават по 30 лева всеки месец. Щом ги вземат, става опашка. Обаче има и такива, които разполагат със значително повече. Дали са от проституция или от кражби, не може да се каже, но определено не са като бедни и изоставени, за каквито ги водят", коментира жител на "Надежда".

От седмица полицията в квартала е повече. Освен пазачите, които не смеят да подремнат в нощната си смяна, а стриктно обикалят двора на дома, край приюта периодично минава и патрул на полицията. Униформените са по петите на един възпитаник на дома - петото дете с ХИВ от "Асен Златаров", което още е в неизвестност. Полицията го търси под дърво и камък - из всички свърталища, където обичайно се крият питомците на дома. Хлапетата обикновено се навъртат около Сточна гара и жп завода, както и по строителни обекти и изоставени сгради в района на "Надежда" и Централна гара. Заразените деца от приюта са непълнолетни момичета и момчета на възраст между 12 и 17 г. Част от тях проституират. Лекарите обаче смятат, че са се заразили със спринцовка с хероин. Освен СПИН-а, са си лепнали и хепатит В и С. Хлапетата не са сираци, а са ромчета, чиито родители не се грижат за тях. Живеят в гетото "Градината" на кв. "Орландовци". От няколко дни и там се разхождат полицаи. Дебнат основно за родители побойници, които тласкат децата си към бягства, както и за пласьори на дрога. Присъствието на униформите дава резултат - във вторник вечер "Градината" е привидно спокойна. По тъмна доба няма никакво движение, не се чуват традиционните маанета и глъчка от пиянски купони. Няма ги и децата, които обикновено щъкат голи и боси по неасфалтираните улици.

Но и гетото е сковано от страх. Местните разказват, че освен децата, има няколко възрастни, болни от СПИН. Какво ще стане с тези хора - засега не е ясно. Различни неправителствени организации, които работят в гетото, имат идея да им подсигурят лечение, включително в чужбина. Засега като временно решение се предвижда петте деца с ХИВ от дома в "Надежда" да се настанят в клиниката за наркомани в Суходол.

След скандалния случай в "Асен Златаров" почти в цялата страна социалните домове са със засилена охрана. Повечето имат освен пазачи, и видеонаблюдение, за да се следи по-стриктно какво се внася и изнася от сградите. Публична тайна е, че питомците на тези домове освен че бягат и извършват криминални деяния, проституират и просят, масово се внасят алкохол и наркотици. Специално за приюта в "Надежда" Столична община вече е взела решение - да го закрие до 2 г. В момента по европейски проект се строят 11 къщи от семеен тип, които трябва да са готови до 2014 г. И да дадат шанс на хлапетата да се измъкнат от Содом и Гомор.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини