Кметът на Бургас и кметът на Павлодар, Казахстан, подписаха меморандум за побратимяване между двата града

  • 22 септември 2022 19:10

  • 418
  • 3
Кметът на Бургас и кметът на Павлодар, Казахстан, подписаха меморандум за побратимяване между двата града
© Булфото

Кметът на Бургас и кметът на казахстанския град Павлодар подписаха меморандум за побратимяване между двата града. Сключването на споразумението стана на церемония в Бургас. Подписи под документа сложиха кметовете на двата града - Димитър Николов и Асаин Байханов, предаде БТА.

На церемонията присъства извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан в България Избастин Темиртай.

Според клаузите на меморандума Бургас и Павлодар ще си сътрудничат в търговско-икономическата, научно-техническата и културно-хуманитарната област. Двете страни ще работят за развитието на производствените връзки и стопанската дейност. Предвижда се още провеждането на съвместни конгреси, бизнес срещи, участия в изложения и панаири в Павлодар и Бургас.

Сътрудничеството между двете страни ще обхване и образователната сфера, където ще се акцентира върху развитието на връзките между учебните заведения. Културата, туризмът и спортът също влизат в обхвата на меморандума между Бургас и Павлодар, които ще си съдействат за обмен между творчески колективи, участия в спортни и младежки мероприятия.

Специален акцент в двустранните отношения ще е сътрудничеството в IT сферата, интернет и високите технологии.

"Тази среща трябваше да се състои още преди две години, но епидемията от COVID-19 наложи тя да се проведе едва сега. Щастлив съм, че това се случва на празничния 22 септември и всички ние приемаме това като добър знак. Побратимяването между Бургас и Павлодар ще отвори нови възможности за сътрудничеството в областта на икономиката, културата и образованието, и вярвам, че двата града ще имат голяма полза от това. Двигател за подписването на този меморандум е посланикът на Казахстан у нас, за което сърдечно му благодаря", каза кметът Димитър Николов.

"Връзките между Казахстан и България са много силни и ние приемаме страната ви като важен наш партньор от региона на Югоизточна Европа. С ваша подкрепа отношенията между нашите страни ще се развиват на по-високо ниво", посочи Избастин Темиртай.

Асаин Байханов отбеляза по време на разговорите, че в Павлодар живее най-голямата българска общност в Казахстан, която наброява повече от 300 души. Тя се е формирала преди повече от 100 години. Байханов отбеляза още, че Павлодар има голям икономически потенциал и подписаният меморандум ще спомогне за развитието на двата града.

Кметът на Ловеч прие гости от побратимения град Османгази

418 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.22 | 20:26

3
КМЕТЪТ НА БУРГАС СИ Е АЗИЯТИН ПО НАТУРА ОСВЕН ЧЕ Е ДОЛНО ГОВЕДО
неразбиращ

2022.09.22 | 20:12

2
А с путлер,КОГА КЕ ПОДПИСВАТ?
Това добре!

2022.09.22 | 20:06

1
Ама и малко усраинци да приеме, няма само у нас да се свират!

Добави коментар

Водещи новини