Експерти провериха за замърсяване реки край Рудозем

  • 19 септември 2022 09:34

  • 345
  • 0
Експерти провериха за замърсяване реки край Рудозем
© МОСВ
Слушай новината Слушай новината

Експерти от РИОСВ-Смолян, Басейновa дирекция „Източнобеломорски район“-Пловдив, Регионална лаборатория-Смолян и Районно управление-Мадан провериха два сигнала за замърсяване на река Арда и река Елховска в района на Рудозем през почивните дни, съобщиха от МОСВ.

При проверка на постъпил в неделя сигнал за запенване на река Елховска при град Рудозем, екоексперти и полиция са констатирали, че в следствие на проливните дъждове в събота вечерта, река Елховска е била замърсена от отмиването на торови смеси, образувани от дейността на кравеферма в село Бърчево, община Рудозем, собственост на ЕТ „Реми 90 - Меди Лошев“ село Чепинци.

От Басейновa дирекция „Източнобеломорски район“-Пловдив са взети водни проби, които ще бъдат анализирани лабораторно. За допуснатото замърсяване, собственикът на кравефермата ще бъде санкциониран.

В събота след обяд, при извършен оглед, е констатирано замътване по левия бряг на река Арда. Взети са три водни проби, като измерените на място физикохимични полеви показатели в реката, не превишават стойностите за добро състояние, съгласно нормативната уредба.

Сигналът е подаден от местен рибар, според който е възможно замътването по левия бряг на река Арда да се дължи на Хвостохранилище Рудозем 2, намиращо се в близост. При проверката е установено, че в точката на заустване на хвостохранилището водата е бистра, както и че няма авария или нарушаване на експлоатационната му дейност, които биха довели до замърсяване.

Водните проби, взети от точка на отстояние около 100 метра от мястото на заустване, показват малко по-високи стойности, спрямо стойностите измерени от отпадъчните води на Хвостохранилище Рудозем 2.

В непосредствена близост до хвостохранилището, само на няколко метра от заустването е разположена строителна техника, до която са установени следи от измиване на бетоновози.

Към момента на проверката не се формират отпадъчни води от измиване. С цел недопускане на замърсяване с отпадъчни води, формиране от измиването на строителна техника, са предприети действия по установяване законността на мястото, на която са паркирани бетоновозите и необходимостта от издаване на съответните разрешителни по реда на Закона за водите.

В неделя, по време на последваща проверка, не са установени неправомерни действия по измиване на строителна техника.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини