Полицаи ловиха агресивни кучета във Велико Търново

  • 13 септември 2022 14:53

  • 695
  • 3
Полицаи ловиха агресивни кучета във Велико Търново
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Полицаи участваха в установяването и залавянето на бездомни кучета с агресивно поведение, след подадени сигнали от граждани, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново.

Операцията по издирване на агресивни бездомни кучета се състоя във Велико Търново и населени места от общината по инициатива на Районното управление във Велико Търново, заради зачестили сигнали от граждани, постъпили в управлението, за агресивни кучета, които нападат жители от различни квартали на областния град. Установени са четири бездомни кучета, без марки, в районите около жп гара – Велико Търново, кв. „Варуша“ и кв. „Бузлуджа“. Кучетата са откарани в общинския приют за бездомни животни в село Шемшево, където ще бъдат кастрирани, обезпаразитени и чипирани.

Заловиха агресивното куче в Ловеч, което нападна дете

Всяка година през есента, сигналите за бездомни животни в кварталите на градовете и в селата се увеличават, коментира за БТА Зорница Кънчева, директор на отдел „Екология“ към общинската администрация. По думите й причината е, че през летните месеци хората, които обитават крайградски вили или стопански постройки, хранят животните, които се размножават, но през есента, когато активният сезон е към края си, животните остават без храна и грижа и тръгват към най-близките населени места. По думите й, след като бъдат заловени, животните биват кастрирани и обезпаразитени, поставя им се чип, и отново биват връщани на местата, където са открити, като изключение правят случаите, когато те са открити в дворовете на детските градини, училищата и градските паркове.

За да бъде решен проблемът от общината организират кампании за кастриране на дворните кучета и котки, за да се ограничи популацията. Въпреки че услугата е безплатна, много стопани я отказват, което задълбочава проблема, посочи Кънчева. Към днешна дата в общинския приют за бездомни животни край великотърновското село Шемшево пребивават около 50 кучета. Капацитетът в момента е ограничен заради ремонтни дейности, но всички процедури се извършват, посочи д-р Кристина Йорданова, управител на приюта. Тя отбеляза, че интерес за осиновяване на бездомни кучета, приютени в базата има, но той е предимно от чужбина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
695 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
това

2022.09.13 | 15:00

1
това е евроатлантическото ни настояще. псета, мангали, педерастия, деградация и т.н.

2022.09.13 | 15:09

3
само един деградирал педераст-мангал виждам и това си ти.

2022.09.13 | 15:09

2
Селяндурите са изперкали от настъпването на есента и се чудят на кой да си го изкарат.

Добави коментар

Водещи новини