Обновената църква в село Руец отвори врати за църковен брак

  • 11 септември 2022 14:01

  • 672
  • 0
Обновената църква в село Руец отвори врати за църковен брак
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Църквата в търговищкото село Руец е обновена с дарения на пари и личен труд на местните хора. От години храм „Св. Рождество Богородично“ се нуждаеше от ремонт, а с всяка следваща сградата се рушеше, ставаше все по неугледна и неприветлива за миряните. След възраждането й тук е сключен първият от десетилетия църковен брак. 

Идеята за възраждането ѝ идва от десетина млади семейства, които избират спокойствието на селото пред живота в близкия град, разказва пред БТА Божанка Дамянова – член на църковното настоятелство и човекът, който и за добро, и за лошо отваря черквата. Защото свещеник тук служи единствено по-големите християнски празници. 

Църквите в страната получиха допълнителни 4 млн. лева помощ

Зародилата се идея плавно се подема и от други хора  в селото. Пример за дарителство дават момичетата и девойките от лазарската група. Те първи даряват 222 лева - събрани от лазаруването, за ремонт на храма. Взема се решение всяко семейство да даде своята лепта за богоугодното дело – кой колкото може и колкото му е на сърце, допълни Дамянова. 

Сумата в касата постепенно набъбва и със затоплянето на времето вече се мисли за дейности. През лятото в родното село си идват и гурбетчии, които въпреки че са мюсюлмани, също прегръщат идеята и заделят пари. Един от тях дарява крупна сума. Майстор строителят Димитър Георгиев, родом от Болярово, но от три години живеещ в Руец, се наема да ремонтира храма безвъзместно. Съпругата му Ангелина  пък се заема с почистването на мебелите и иконите. Куполът е обновен с дарения, кметът Ибрям Садулов дава боята за него и така обителта се възражда. С доброволен труд е почистен дворът, посадени са и дръвчета. Жени даряват изработени от тях гоблени икони. В дейностите са вложени близо 5 000 лева. 

„Притеснявахме се дали ще успеем за 15 август , когато православната църка чества Успение Богородично. Но… с божията помощ и с всеобщи усилия нещата се случиха“, разказва Божанка Дамянова.

В обновения храм в празничния ден се сключва и църковен брак – семейство Петър и Божанка Дамянови събират близки и приятели, за да се врекат и пред Бог, въпреки че вече 20 години живеят заедно и се радват на пораснала дъщеря. Църквата отваря врати за венчавка с над 260 гости, сватбата се организира според българските традиции и обичаи, а всички гости са в народни носии.

Днес, след като обновената църква радва миряните, те мислят и за ремонтиране на пристройката към нея. В бъдеще, ако се съберат средства, помещението може да се използва за организиране на помени, каза още Божанка Дамянова.

По думите на местните и други семейства са изявили желание да се врекат във вярност и пред Господ точно в храма в Руец. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини