НСИ: Само 3% от българите плащат сметките си с лекота

  • 09 септември 2022 07:02

  • 284
  • 0
НСИ: Само 3% от българите плащат сметките си с лекота
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията не е пощадила никого и българите, които смятат, че се справят без проблеми с ежедневните си разходи, бавно, но трайно намаляват. Това показват данните от извънредното изследване на домакинствата, което НСИ прави на всеки 3 месеца от началото на пандемията по европейски проект, с който се изследва въздействието на кризата върху хората в целия ЕС.

То е представително - в него участват 5740 българи от 3053 домакинства, допълва "24 часа".

Делът на българите, които не изпитват никакви затруднения да покриват ежедневните си разходи, беше 4,2% през последните месеци на 2021 г., после намаля на 3,8% в началото на 2022 г., а през второто тримесечие е вече 3,3%.

Други 18,2% от анкетираните посочват, че се справят относително лесно с разходите си, но делът на тези хора беше 20,2% в края на миналата година.

За сметка на това се увеличават хората, които се справят трудно с живота. В края на миналата година те бяха 26,6%, а други 11,9% смятаха, че се справят много трудно.

Три пъти по-високи сметки за ток в заведенията в Кюстендил

В началото на тази година делът на хората, които изпитват затруднения, се увеличи на 27,8%, а на тези, които изнемогват - на 13,6%.

В последната анкета хората със затруднения са вече 28,5%, но делът на тези, които се справят много трудно, леко намалява - на 12,9%.

Обяснението на последния факт е в това, че тези хора обикновено разчитат на пенсии или социални помощи, а именно тези плащания се увеличаха леко през второто тримесечие или поне така са посочили анкетираните, когато са описвали доходите си.

Бедността на 75% от българите, е огледалото на политиците

Като цяло обаче българите оценяват доходите си като замръзнали на фона на увеличаващите се цени - цели 73,1% посочват, че парите, които получават, не са се променили изобщо спрямо последните 12 месеца.

Тези, които отчитат увеличаване на доходите, са много малко - едва 19,2%, а в края на миналата година са били 29,8% от анкетираните.

Другите въпроси в тези анкети, които се правят по единна методика в целия Европейски съюз, са за чувството за самота и удовлетвореността на хората.

В това отношение няма големи промени в сравнение с миналата година: най-самотни се чувстват хората над 65 години, а жените като цяло се чувстват по-самотни от мъжете.

Удовлетвореността се оценява по скала от 0 до 10 и се оказва, че най-висока е тя по отношение на личните взаимоотношения с близките, семейството, съседите и колегите - оценката е 7.

Цялостната удовлетвореност от живота на българина някак си не се влияе от икономическото положение. Той е дал оценка 5,85 в края на миналата година, после тя е намаляла на средно 5,71, а през второто тримесечие на 2022 г., когато икономическите проблеми са натрупаха, оценката се е увеличила на 5,96 по 10-степенната скала.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини