Бедността на 75% от българите, е огледалото на политиците

  • 08 септември 2022 13:27

  • 963
  • 0
Бедността на 75% от българите, е огледалото на политиците
© pixabay

Най-тъжната новина днес за целокупния български народ дойде от проучване на НСИ, че през второто тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на българите, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е над 75 на сто.

Надали има нормален човек, който би се зарадвал на подобна статистика. С това, че сме най-бедни в голямото европейско семейство на съюза, към който се присъединихме, сякаш свикнахме. Обаче с това, че повечето ни сънародници вече не могат или трудно си покриват дори ежемесечните разходи – е трудно да се примирим. Или поне не бива.

Мисля, че тази отчайваща статистика говори достатъчно сама по себе си и трябва да е огледалото на политиците от всички партии и цветове, повечето от които играят вече десетилетия наред на сцената. Да, играят, друго не правят, щом повечето граждани в красивата ни страна едва връзват двата края, както се казва – просто и ясно.

Никаква не може да е утехата ни, че едва 3,3 на сто от сънародниците ни не изпитват никакви затруднения да си покриват месечните разходи.

Никакви обяснения не са в състояние да успокоят мнозинството българи, подложени на ежедневна спекула, скъпотия, беднотия и мизерия. Още повече, че в далеч по развити и богати държави като Франция например, инфлацията е по-ниска от тази у нас. По официални данни инфлацията в еврозоната е 2 пъти по-ниска, отколкото в България.

Накратко – инфлацията галопира по нашите земи, а икономическият растеж пада. Хората масово обедняват и повечето вече трудно си плащат дори месечните сметки. И не се сещам как да успокоим положението освен да си припомним тази красива притча:

Няма да е все така!

Един човек бил толкова отчаян от положението си- беден и самотен, че искал да се самоубие. Не виждал смисъл да живее. Решил да скочи от един мост. Но от долу стар рибар го видял и му казал:

- Ей, я ела за малко.

- Не мога! Ще скачам - отговорил самоубиецът.

- Абе ела като ти казвам ! - казал старецът.

Отишъл човекът при стареца и му рекъл:

- Дотегна ми от живота, ще скачам! Нямам за какво да живея!

А старецът отговорил :

- Я се прибери у вас, седни, успокой се и прочети тази бележка - и му дал едно сгънато листче. Отчаяният мъж се прибрал и прочел бележката. На нея пишело: “Няма да е все така!” Брей, казал си човекът, в това има смисъл! Заловил се за работа. Натрупал пари, слава, фирми, коли. Един ден се сетил за стария рибар, който му помогнал преди време с бележката. Отишъл при него и рекъл:

- Ей старче, ти ми помогна преди време и сега искам да ти се отблагодаря. Ще ти купя една яхта да си ловиш риба, или къща да ти построя каквото кажеш, сега имам много пари.

А старецът му казал :

-Момче, я се прибери у вас, отпусни се и си прочети бележката…Май отдавна не си я чел..

Аделина Делийска
963 0

Свързани новини

Водещи новини