Сто безработни ще бъдат назначени за аварийни дейности в бедстващите села в Карловско

  • 08 септември 2022 17:04

  • 473
  • 0
Сто безработни ще бъдат назначени за аварийни дейности в бедстващите села в Карловско
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

За преодоляване на последствията в пострадалите от наводненията населени места в община Карлово ще бъдат създадени аварийни групи от общо 100 безработни, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Безработните ще са от най-пострадалите села Богдан, Слатина, Каравелово и Войнягово и ще бъдат назначени за период от три месеца. 

Групите ще бъдат създадени с финансиране от държавния бюджет по Програмата за заетост и обучение на продължително безработни, реализирана от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта за период от три месеца. 

Откъснато от дни семейство в село Богдан получи помощ от доброволци

По-рано днес в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско от 2 септември бяха изпратени 140 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Редица организации също помагат с доброволци и хуманитарна помощ. 

В по-малко засегнатите села Розино и Христо Даново също ще бъдат наети безработни за аварийни дейности. Първоначално те ще се включат в почистването и възстановяването на щетите в своите населени места, а впоследствие ще окажат подкрепа и на хората в другите селища, за което ще им бъде осигурен транспорт от община Карлово. 

Работните места бяха утвърдени от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, съгласувано със служебния министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, по предложение на кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

Наетите в аварийни дейности ще подпомагат хората от пострадалия регион чрез различни дейности за отводняване и разчистване на техните домове, както и с неквалифицирана работа за отстраняване на нанесените щети по общинската инфраструктура.

Чрез аварийните групи ще се обединят усилията и възможностите на държавната, местната власт и населението за преодоляване на последствията от проливните дъждове. Ще бъдат подпомогнати семействата и местната общност и ще се осигурят трудови доходи на безработни, наети в обществено значими дейности по преодоляване на бедственото положение в община Карлово, допълват от агенцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини