Топлофикация София: Не искаме по-висок ДДС в изравнителните сметки

  • 24 август 2022 18:46

  • 515
  • 0
Топлофикация София: Не искаме по-висок ДДС в изравнителните сметки
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Топлофикация София е спазила коректно и точно закона за Данък върху добавената стойност в издадените общи фактури за отоплителен период 2021/22 година.

Това пише в официално становище на Топлофикация София, което публикуваме без редакторска намеса:

"Съгласно предходни и заключителни разпоредби на ЗДДС параграф § 15д., т. 7 и т. 8 при издаването на фактури, отнасящи се за сделки с дата на данъчното събитие преди влизане в сила на промените на закона, следва да се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% ДДС . Същото е потвърдено в писмо-отговор от Министерство на финансите до Топлофикация София и НАП. 

Омбудсманът призовава НАП да провери дали топлофикациите искат по-висок ДДС в изравнителните сметки

Общите фактури издадени от Топлофикация София, въпреки текущата дата на издаване, се отнасят за отчетен период 01.05.2021 г. до 30.04.2022 г., когато е осъществена и доставката на топлинна енергия. В изпълнение на разпоредбите на ЗДДС всички фактури, които дружеството издава за продажби на топлинна енергия след 1 юли 2022 г. и се отнасят за извършени доставки след тази дата, са с 9% ДДС за топлинна енергия и 20% за суми за дялово разпределение.

Клиентите на Топлофикация София, могат да се запознаят подробно с описанието и съдържанието на общите и месечните фактурите в сайта на дружеството".

Последвайте канала на

Novini.bg
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини