Близо 7 декара растителност е изгоряла след пожара на Младежкия хълм в Пловдив

  • 24 август 2022 12:37

  • 217
  • 0
Близо 7 декара растителност е изгоряла след пожара на Младежкия хълм в Пловдив
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Близо 7 декара ниска растителност е изгоряла след големия пожар на Младежкия хълм в Пловдив миналата седмица.

Експерти от "Паркове и градини" и еколози са направили оглед и успокояват, че няма засегнати местообитания на растенията, включени в червената книга на защитените видове в България.

Най-високото тепе в града има статут на защитена територия. През последните години обаче то е занемарено, а напоителните му системи не работят, съобщава БНТ.

Гори Младежкият хълм в Пловдив

Само за два месеца Младежкият хълм гори няколко пъти, разказват доброволци, които са се ангажирали да почистят изоставените странични алеи на тепето.

"В рамките на последните два месеца това всъщност е трети пожар тук на Младежкия хълм - двата бяха малки, до детската гара", заяви Стоян, доброволец.

Последният и най-голям пожар от миналата седмица обаче е унищожил ниска растителност на площ от 7 декара по трите склона на хълма.

"Най-горната част с променлива ширина между 30 и 60 метра и приблизителна площ 7 декара", допълни Георги Николаев, заместник-директор ОП "Паркове и градини", Пловдив.

Пожарът на Младежкия хълм в Пловдив е напълно потушен

При гасенето на пожара се наложи екипите огнеборци да пренасят вода с водоноски до най-високите части на тепето.

Работата им беше силно затруднена заради неработещата на повечето места поливна система. От години водосборното съоръжение на върха на хълма стои празно вместо да изпълнява противопожарните си функции.

"В момента събираме информация и анализираме това, което е останало по подземни кадастри на самия терен, какво е състоянието на тази конкретно висока зона, разклонение, за да преценим дали можем и срещу какви средства може да бъде възстановена", добави Георги Николаев.

"Би било възможно по така наречената транспортна алея да се прекара нов водопровод с противопожарни кранове, защото ако имаше такъв водопровод нямаше да има нужда да се мъкнат водоноски", поясни Любомир Чакъров, доброволец.

Еколозите от общината вече са преразгледали плана за управление на хълма.

"Акцентът е много важен по отношение на охраната, като отново разгледахме местата, обходите, маршрутите за обход", каза още Вяра Колева, началник отдел "Екология", община Пловдив.

След огледа е установено, че няма засегнати представители на защитените видове по хълма. Дали обаче те ще оцелеят при следващия пожар.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини