Възстановиха водоподаването в Своге

  • 18 август 2022 21:36

  • 1867
  • 5
© pixabay

Водоподаването в Своге е възстановено. Това потвърди шефът на ВиК София-област Иван Иванов пред Нова телевизия.

Той обясни, че река Искрецка се е върнала в пълния си обем. По думите му вълната е приливна и вероятно водата е била задържана от земна маса.

По последни данни от ВиК София-област дебитът е 90 литра в секунда. От нужни малко над 130 литра в секунда. 

Експерт за водната криза в Своге: До седмица проблемът ще бъде решен

От НЕК излязоха със становище по казуса. В него се казва, че заради рязкото намаляване на водата в р. Искрецка от Националната електрическа компания са извършили оглед. При него констатират, че има намален повърхностен отток в района на канала, който е резултат от “продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината”. 

От НЕК отбелязват още, че "съоръженията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа възможност да бъде подпомогната водоснабдителната система на с. Искрец предвид тяхната отдалеченост и карстовия планински масив". 

Ето и цялата позиция на НЕК:

Позиция на Национална електрическа компания ЕАД във връзка с настъпилото засушаване по р. Искрецка

Основното предназначение на съоръженията от каскада „Петрохан“ е да осигури вода за питейно водоснабдяване за общините Монтана, Враца, Берковица и Вършец. Преди да достигне до тези консуматори, водата се преработва енергийно чрез три стъпала водноелектрически централи.

Централите от каскада „Петрохан“ (ВЕЦ Петрохан, ВЕЦ Бързия и ВЕЦ Клисура) са собственост на „Енерго-Про – България“ ЕАД. НЕК ЕАД не притежава водноелектрически централи в района. 

Част от каскадата са и няколко събирателни канала с водохващания и три изравнителя, които се поддържат от предприятие „Язовири и каскади“ на НЕК ЕАД. 

Управлението на водите от съоръженията се извършва съгласно издаденото разрешително и месечните графици на МОСВ в частта за язовир „Среченска бара“. През последните седмици не са извършвани промени в режима на работа на управляваните от предприятие „Язовири и каскади“ съоръжения. 

Всички хидротехнически съоръжения са изградени в поречието на р. Бързия и попадат във водосбора на р. Огоста. Единствено събирателен канал „Искрецки“ попада във водосбора на р. Искър, чийто ляв приток е р. Искрецка.

Предвид рязкото намаляване на оттока на р. Искрецка, в района на с. Искрец, на 17.08.2022 г. предприехме извършване на оглед на стопанисваните от предприятие „Язовири и каскади“ хидротехнически съоръжения от събирателен канал „Искрецки“. При огледа се констатира намален повърхностен отток в района на канала, който е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината. 

Сумарното водно количество от деривацията, което е измерено при огледа е в размер на около 40 л/сек., при застроено водно количество за канала 677 л/сек. След отправено искане от ГДПБЗН за оказване на съдействие, още на 17.08.2022 г. всички водохващания от събирателен канал „Искрецки“ са изключени, т.е. в канала не постъпва никаква вода от деривацията. Тези 40 л/сек. от събирателен канал „Искрецки“ няма да окажат очаквания ефект върху водността на р. Искрецка, предвид карстовия характер на планинския масив, множеството пукнатини и пещери в района, където водата попива. Това количество вода е нищожно предвид геоложките особености на района и географското отстояние от р. Искрецка.  

Важно е да се посочи, че съоръженията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа възможност да бъде подпомогната водоснабдителната система на с. Искрец предвид тяхната отдалеченост и карстовия планински масив. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1867 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Фастер

2022.08.19 | 07:14

4
И реките искат да откраднат тия свинье!

2022.08.19 | 10:49

5
Много си прост! Поцдравявам те.

2022.08.19 | 04:25

3
Ясно, Р.Овч действа
Да бе да

2022.08.18 | 22:33

1
Мафия, видяха, че се вдига много шум и върнаха водата на хората. Мафията в енергетиката става опасна за баселенито

Добави коментар

Водещи новини