Българите явно не обичат добри новини, оптимизъм и логика

  • 10 август 2022 16:20

  • 2508
  • 0
Българите явно не обичат добри новини, оптимизъм и логика
© Getty Images/Novini.bg

Написах, че българите не са беден народ, а са лъган народ и България не е бедна държава, а е крадена държава и, разбира се, веднага ме подсетиха, че съм платен соросоид, който мъти мозъка на нашенеца и го кара да се чувства оптимист, когато националната доктрина е черногледството. 

Соросоид, много ясно, че кой друг би си позволил да казва добри неща за България? Сега „патриотично“ е да рисуваш всичко с черни краски и да плашиш  българите, че ще умрат от глад и студ, докато им обясняваш, че „е, нема такъв народ!“, „тука е така!“, „съсипàха я тая държава!“, „ей, за нищо не ставаме, ама да дойде некой да ни оправи!“ 

Това обикновено се използва от кандидатите да бъдат „някой, дето ще оправя“. Колкото по-беден се чувства народът, толкова по-склонен е да гласува и подкрепя тъпанари, които го лъжат, че ще го „оправят“ и се опитват да минат за патриоти…

Гледам сега как се реагира на новината, че „Общият износ на България расте с 41 на сто през януари-юни, а вносът - с 45,2 на сто“.

Общият износ на България расте с 41 на сто през януари-юни, а вносът - с 45,2 на сто

Е, не може да е верно! Лъжи и измами! Ама било идвало от националната статистика…? Няма значение – и тия са като ония – маскари и лъжат. Тия от статистиката са зависими от властта и лъжат, и мажат. А защо сега ще правят реклама на предишните? Няма значение, пропагандата не се базира на логика, а на емоции. 

Питат се невярващите: „какво произвеждаме, че да изнасяме?“ Ами много неща произвеждаме и изнасяме, от селскостопанска продукция, през химическа промишленост, хранителни стоки, вино, дрехи и обувки, безалкохолни напитки, тютюн, машинно оборудване и още много. 

Въпросът „какво произвеждаме, че да изнасяме?“ е резултат от промиването на мозъка, че сме малки, бедни и нещастни и за нищо не ставаме, трябва „някой“ да дойде да ни оправи, иначе сме никои. И като цяло „няма смисъл“ – да се опитваш да постигнеш нещо, да гласуваш… няма смисъл. 

На това се дължи и рефлексът да не вярват на позитивни новини.

Българите обичат да вярват, че са обречени да са бедни. Когато нефелните политици, нищоправещите лапачи ги убеждават, че предишните са ги крали, българите вярват и се чудят сега за кой нов спасител да гласуват. 

Идеята на външните сили, които забиват клин в държавността ни, е да разбият парламентаризма и да насадят недоверие в политическата класа и система. Факт е, че повечето партии им съдействат с поведението си. Но е факт, че това не важи за всички партии. 

Малко критично мислене и разбиране ще са от полза, за да се отсеят вредителите. 

Нека да видим един малък списък на глупостите, на които избират да вярват или да игнорират, докато смятат, че позитивната новина за увеличените износ и внос са лъжа:

- Орбан е пич и единствен силен политик в Европа. 

Истината е, че Орбан е расист, нагаждач и слаб политик. Въпреки всичките наколенки пред Путин, пак му спряха петрола. Всичките виртуални (дано да са били само виртуални) целувки и лазене не дадоха никакъв резултат. 

Мислеше си, че без достойнство може, но без гориво – не. Сега остана и без двете. 

Русия така работи, такъв партньор е. Днеска има, утре – не. Ама били сте „приятели“. Може, но гориво няма! 

Ето с какви партньори се опитват да ни сближат отново нефелните политици и червените тиквени фенери. 

- Строителните протести срещу кабинета „Петков“ не са нагласени! Хората са недоволни!

Мхм… и затова, понеже не бяха нагласени, в момента, в който стана ясно, че правителството няма да го бъде, протестите спряха. Веднага. Никой не видя нищо подозрително в последователността на събитията. Какво стана? Получиха си парите ли? Ами не. 

Нефелните и червените тиквени фенери се опитаха да обяснят, че предното правителство искало да плати само на свои фирми. Истината беше, че щяха да платят само на определени фирми, да.

Нефелните го извъртяха, че ако плащат на едни, а на други – не, то това е далавера. 

Нищо подобно. Плащанията щяха да са за коректните фирми, които са изпълнили за каквото им се плаща, онези, които си строиха вили и къщи с парите за лотовете и ги разследват за отклоняване на средства, нямаше да поучат пари. 

Както би трябвало и да бъде. Къде е проблемът да не плащаш да измамници?

Проблемът е ниското ниво на осведоменост, което идва от липсата на заинтересованост. Демек: на Иван, Драган и Петкан не им пука достатъчно, че да прочетат от източника за какво става дума, най-много да хвърлят едно око на сайтовете за грандиозни жълтини. Но това не ги спира да имат мнение. А сайтовете за лъжи и нефелните тикви им пробутват, че да не се плаща на измамниците е лошо и че се прави с цел да се плаща на „наши фирми“. Лошото е, че схемата сработва. Хората вярват. Защото е лоша новина. Свикнали са да вярват на лошото, без да мислят за подробностите. 

Защо никой не протестира пред офисите на фирмите, които са отклонявали средства, а сега не плащат на работниците си? Също малцина се интересуват от тази подробност. 

- Оказа се, че Балкански поток (демек путински поток) е строен набързо и с множество нарушения, които излязоха едва сега – в последните дни на предишния кабинет. Без процедура за преценка за необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Нарушения по НАТУРА 2000. Компресорната станция „Нова Провадия“ е строена преди да бъде издадена ОВОС.

„Булгартрансгаз“ е взел кредит за строителството на Балкански поток без да поиска разрешение от КЕВР, което е задължително по закон. Работни групи установиха редица нарушения по изпълнението на обществените поръчки. При избора на изпълнител е допусната намесата на министъра на енергетиката – тогава Теменужка Петкова, която е дала писмени указания за провеждането на процедурата. Министърът на енергетиката не е едноличен собственик на капитала на дружеството и това е нарушение на правилата.

Има установени и нарушения на трудовото законодателство – в сключените трудови договори за изграждането на газопровода липсват мястото на работата и други атрибути, а за някои длъжности няма договорено ползването на допълнителен платен годишен отпуск.

Но…

… сега спират газовата връзка, която може да ни достави евтин азерски газ, с обяснението, че имало правописна грешка в името на един от надзорния съвет на проектната компания

????

Нищо от това не изглежда да тревожи българския народ, така свикнал да го заливат с лоши новини и който вярва, че го лъжат, когато му кажат, че има увеличение във вноса и износа. 

- Говори се за връщане на руските шпиони у нас в момент, в който е взривен още един склад на Гебрев, има напрежение в Косово и всички са чували обществената тайна, че България е шпионски хъб за руската дейност в региона. 

Ни-що… никаква реакция. Тишина. Заети са да се възмущават от кой с кого се е държал за ръце. А после и да плачат, че ще умрат от глад, докато си споделят снимките от Гърция. 

Ако им кажеш, спокойно, газ има, се почва с недоверието, ама на каква цена, ама тия лъжат, не е верно и не знам още какво. Ако им кажеш обаче, че през 2022 г. хора, жители на най-богатия съюз в света – ЕС, трябва да се страхуват от зимата, глада и студа… да, вярват. 

Тези мазоли по чувствителността са опасни. Водят до пълна апатия към измамниците, лъжците, нефелните политици, нагаждачите и крадците. Народът махва с ръка и вдига рамене: „Тука е така, какво да се прави, всички са едни и същи, обречени сме, няма смисъл да се прави нищо!“

Същевременно недоверието към онези, които наистина работят, подклажда унищожението на всяка инициатива, което пък е добре дошло за мафията и нефелните. 

„Тука е така!“ ще продължи да е вярно, докато не се обръща внимание на лошото, а на хубавото се гледа с недоверие. Така работят нещата, много е просто. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2508 0

Водещи новини