„Хаосът“ ни е на принципа: един да викне „хаос!“ и вече обществото си мисли, че живее в него

  • 04 август 2022 16:54

  • 2230
  • 0
„Хаосът“ ни е на принципа: един да викне „хаос!“ и вече обществото си мисли, че живее в него
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

Ще се опитам да избягвам израза „мухи без глави“…

Не ви ли се струва странно МС да създаде „кризисен щаб“ преди да проведе и ЕДНО свое заседание? Помислете, прехвърляйте си тази мозъчна дъвка, докато четете следващите редове. Ще се върнем на това след малко. 

Представете си как си вървите по улицата и изведнъж човекът пред вас рязко се навежда и виква: „ЛЕЛЕ! Пази се!“, хваща се за главата и ляга на земята…

Може и да не го последвате да легнете и вие на земята, но ще се постъписате, нали? Ще се спрете и може да се понаведете малко, ще се огледате със сигурност. 

Ако застана на средата на улицата и започна да соча нагоре и да викам: „Гледай! Гледай! Ужас!“, поне трима ще погледнат и те тревожно нагоре. А, ако побегна в същия момент, като нищо ще всея доста паника. 

Разбирате ли накъде отивам с всичко това?

Когато управляващата доскоро партия вадеше доказателства и отговаряше на „въпросите“ (кавичките не са случайни тук), задалите ги (тези въпроси) се правеха, че не са чули отговора. 

„Въпросите“ бяха за изразходваните милиарди. Дадоха отчет. Подробен. Сякаш никой не чу и не видя. Пак питаха и пак, и пак. И пак получаваха отговори. Същите. И после пак питаха. И накрая президентът реши да каже, че у обществото е останало едно съмнение и трябва да се разсее… Когато говориш за „съмнения“, със сигурност ги създаваш. Създаваш ги от нищото. 

Българският народ е казал: „няма дим без огън“ и си живее с тази максима. Лошото е, че от нея се възползват всички жълти и кафяви медии и всички жълти и кафяви политици. Ако кажа, че сестра ти е… нали!—ходи доказвай, че нямаш сестра. Ще си кажат хората: „абе няма дим без огън… може и да няма сестра, ама има там нещо подозрително“. 

Между другото, има дим без огън. Димка. 

Освен това на жълто-кафявите медии и политици никой не им търси сметка за лъжите. Особено на жълто-кафявите политици. Р.Овч. каза, че диверсификацията е опасна, различни „експерти“ твърдят, че купуваме руски газ, но никой не им търси сметка за това. Как газът от Гърция е „руски“, след като в хранилището им влиза около 20% руски и останалите до стоте процента са азерски, има внос също и от САЩ, Алжир, Египет, Катар и още доставчици. Как хващат БАШ руските молекулите газ да ни ги пращат? Че и без разрешението на Газпром? 

„Експерти“, а?

Имам сериозно подозрение, че създаването на „криза“ идва именно с правенето на „кризисен щаб“ и с разпространяването на панически наратив. Защото досега нито останахме на тъмно, нито на студено, а всеки ден ни плашеха. 

Всички популисти се изредиха да ни плашат с глад и студ. 

Има и още. Говорят (прекалено много хора, включително и Нинова), че Германия, видите ли, си били водили преговори с Газпром и си получавали газ. Демек: само нас ни прецакаха, ползват ни като опитно зайче. 

А това не е вярно. Германия получаваше само 40% от газа си и основният клиент на Газпром в Европа „Юнипер“ беше на 30% национализиран, за да се спаси от фалит. И докато някои се опитваха да обяснят ТОВА на хората, доставките пък спаднаха на 20%... Та?—каква Германия си води „разговори“ и какъв газ получава? Но това се говори по студиата. От „експерти“. 

Служебното правителство встъпи онзи ден – втори август. На трети август в някои медии се появиха заглавия как вече били осветлили всички „схеми“ на предишните… 

Говорим за часове. 

А първото заседание на МС пък беше едва днес. 

Никой ли не вижда проблем във времевата рамка? 

А „кризисният“ щаб беше създаден преди първото заседание на Министерски съвет. 

И, РАЗБИРА СЕ, веднага беше свикан и извънреден брифинг!!! А на журналистите не беше разрешено да задават въпроси…

Очевидно и двете не са обсъдени и инициирани от новия МС, защото той не беше заседавал все още. Чия инициатива са били тогава? На новия министър? Еднолично? Нали едноличните инициативи бяха освирквани по времето на ПП и Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, макар тогава да бяха измислени, а не реални. Пак го обвиняваха в несъществуващи неща. А сега, когато са си съвсем съществуващи тези „еднолични инициативи“, сякаш на никого не пречат и не правят впечатление. Настанала е августовска тишина. 

Дали пък не е инициатива на президента? А защо тогава не се казва, че е такава? Пази се в тайна? Хем еднолична, хем се пази в тайна чия е идеята. Ама чудесно просто! Благодаря за „грижата“.

„Обединителят на нацията“ ли е подел кампанията по сплашването на нацията? Какъв е интересът тук? Газпромски? Да не би светлината в края на тунела да е от насреща идващия влак с руско знаме на него? Не забравяйте, че Газпром доставя газ не само за да печели, а и за да извива ръце. Той е толкова оръжие, колкото са и ракетите, и танковете. Днес пускат газ, утре решават да те накажат и го спират. Събужда се Путин, решава, че ни е сърдит и хоп!—няма газ. Този ли монополист искате тук? Защото изглежда „Обединителят на нацията“ това ни готви. А всички (някои от тях – довчера негови „врагове“) политически партии, на които им мирише на власт, ама ги дръпнаха от паничката, са готови да преповтарят мантрите на газпромците и Обединителя, стига с това да успеят да сринат доверието в Промяната и да ги изтикат на изборите. 

Малката подробност е, че нито една партия не е вдигнала особено много рейтинга си и изборите нищо няма да решат, защото ще трябват коалиции. Кой с кого, при положение, че си изгориха мостовете? Пак ли провалени мандати, още служебни кабинети и пак избори? И после пак? А през това време „Обединителят“ да си властва все едно сме президентска република. Еднолично. По царски. С марионетни кабинети, които управляват с кризисни щабове и димки?

Терминал 2 ще се задръсти. 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2230 0

Водещи новини