"Хюман райтс уоч" към Диана Ковачева: Пазете гейовете от насилие!

  • 27 юни 2012 10:27

  • 759
  • 4
"Хюман райтс уоч" към Диана Ковачева: Пазете гейовете от насилие!
© Getty Images/Guliver

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч" е изпратила писмо до министъра на правосъдието на България Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, в което посочва, че българското правителство има отговорността да защитава хората с хомосексуална и бисексуална ориентация, както и трансексуалните от насилие и от изявления, изпълнени с ненавист и подтикващи към насилие, се посочва в сайта на организацията.

Писмото е изпратено по повод предстоящия гей парад в София на 30 юни и по повод изявления в български медии, в които се призовава за заклеймяване на хомосексуалистите, бисексуалните и трансексуалните. В информацията се посочват конкретни примери за подобни изявления, мотивирали изпращането на писмото, и се припомня, че при предишни гей шествия в София е имало нападения срещу участниците в тях.

Последвайте канала на

БТА
759 4

Коментари 4

Добави коментар

2012.07.02 | 15:55

4
Да се забрани скапания парад.
Николай

2012.06.28 | 17:20

2
По принцип не ме дразнят обратните,обаче някой неща ги прявят съвсем демонстративно за да ядосват хората които не ги долюбват.Аз от това писмо разбирам,че едва ли не те са спецялни и всички са им длъжни за нещо(да ги пазят),от изявления,насилие и прочие,че то всички имат такива права не само обратните бе мили ми "Хюман райтс уоч".
Адаш на Николай

2012.06.28 | 17:21

3
Ники, разбираемо е - всички имаме равни права. Но кажи ми към кой е по-вероятно да бъде приложено насилие (най-вероятно не сексуално) - към двойка мъже хванати за ръка/под ръка/целуващи се или към двойка мъж и жена, които правят същото? (Изключвам случая с две жени, защото в българското сексистко общество, може би това ще бъде дори по-приемливо отколкото при мъж и жена). Ако вероятността насилието да бъде приложено към еднополова двойка е по-голямо, тогава определено има дискриминация и според българските и международните закони и съглашения, в които България е страна, дискриминацията трябва да бъде предотвратена, а ако това е невъзможно - наказвана.

2012.06.28 | 17:20

1
ПОРЕДНАТА БЕЗМИСЛИЦА НА БИЗНЕСА С ПРАВА. Геювете не ги биеме, само ги е....

Добави коментар

Водещи новини