Михаил Кръстев: Потресаваща гавра с някога велика, а днес васална държава!

  • 01 юли 2022 10:25

  • 7094
  • 0
Михаил Кръстев: Потресаваща гавра с някога велика, а днес васална държава!
© pixabay, youtube

Коментар на Михаил Кръстев, известен журналист, коментатор и анализатор.

"Нека обясня хронологията на една от най-потресаващите гаври с българската държавност в новата ни история:

- На 17 юни в България пристига т.нар. “Френско предложение” за Северна Македония. Огромното мнозинство от политическата ни сган се надпреварва да обяснява как то е най-доброто възможно за България.

- Въпреки, че решението за вдигането на ветото е на Министерски съвет, предложението е изпратено в Народното събрание и там, на 24 юни,

същата тази сган гласува в подкрепа на проекторешение на Hristo Ivanov за призив към Министерски съвет за вдигане на ветото.

По време на дебатите Иванов и останалите от сганта обясняват разпалено, че уреждането на историческите въпроси е заложено в предложението на французите. (Реално въпроси няма, Македония няма история преди 1945 г., точно както няма и език)

- Отново на 24 юни македонските власти обявяват, че няма да приемат френското предложение в този му вид.

- На 29 юни, правителството в оставка на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, съобразявайки се с препоръката на Народното събрание, гласува решение за вдигане на ветото за начало на преговорния процес на Северна Македония.

- На 30 юни, в последния ден на френското председателство на ЕС, до Скопие е изпратен нов вариант на предложението. В същия ден Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заявява, че е постигнат компромис с исканията на Северна Македония, а македонският премиер Димитър Ковачевски обявява, че уреждането на историческите въпроси е отпаднало като изискване за начало на преговорния процес и Северна Македония ще одобри предложението.

Това е случва при взето вече решение на българския Министерски съвет за вдигане на ветото. Тоест връщане назад от наша страна няма.

Потресаваща гавра с някога велика, а днес васална държава.

Аделина Делийска
7094 0

Водещи новини