Ето как горещините влияят на желанието за секс

  • 29 юни 2022 10:29

  • 2870
  • 1
Ето как горещините влияят на желанието за секс
© Novini.bg/Canva

Синоптиците очакват максимални температури до 35° тази седмица. В разгара на летния сезон експерти припомнят за Novini.bg важните съвети за справяне с горещините. 

Главен асистент д-р Иван Црънчев, дм, мзм, специалист по съдебна медицина и деонтология разкрива как жегите влияят на организма ни. 

1. Какво точно се случва в организма при прегряване?

С повишаване на температурите през летния сезон човешкият организъм е подложен на интензивното и неблагоприятно въздействие на топлинните лъчи. Това негативно въздействие до голяма степен се компенсира от регулаторните възможности на организма, които са под строгия контрол на централната нервна система.

Предстои типично горещо юлско време

В някои случаи, при рязка промяна в температурните стойности, при екстремни условия на околната среда, както и при хора с намалени адаптивни възможности, поради редица съпътстващи хронични заболявания, тези компенсаторни възможности могат да се окажат недостатъчни и да се реализира негативният ефект на високите температури върху организма. Общото негативно действие на високите температури върху организма се проявяват основно с две клинични форми, а именно -  появата на т.нар. топлинен удар и на слънчев удар.

Топлинният удар е най-тежката клинична форма на въздействие на топлината върху организма, достигаща нерядко до фатални последици.

Предразполагащи фактори са работа в горещи затворени места, без наличие на адекватна вентилация и климатизация, работа на полето в най-горещите часове – обедно и ранно следобедно време и др.

Патогенезата на възникване на топлинния удар представлява един своеобразен порочен кръг, свързан с повишаване на телесната температура, нарушено метаболизиране на белтъците с усилен техен разпад, довеждащ до остра бъбречна недостатъчност, спадане на артериалното налягане, възникване на хипоксия и метаболитна ацидоза в организма и увеличена съдова пропускливост, които процеси от своя страна водят до отделяне на стрес – биогенни амини, което стимулира допълнително топлопродукцията.

Клиничната картина обичайно се води от проявата на повишена телесна температура, зачервяване на кожата, учестяване на пулса и дишането, главоболие и виене на свят, намален мускулен тонус. Може да доведе и до помрачаване на съзнанието до степен на кома. Срещани симптоми са също така немотивирано поведение, раздразнителност, агресивност, израз на разстроени регулаторни процеси в централната нервна система.

2 .За кого жегите са най-опасни?

При хората в добро здравословно състояние адаптивните процеси на организма са достатъчно пълноценни и адекватни, за да се справят със стресовата реакция, с която организма се сблъсква в условия на екстремно високи температури. Това обаче не може да се каже за хората с налични хронични заболявания, включващи сърдечно-съдова патология, ендокринологични и други заболявания, както и възрастните хора над 65 години и децата - двете най-застрашени възрастови групи.

Особено внимание следва да се обръща и на новородените деца и тези в кърмаческа и ранна детска възраст. Внимание следва да се обръща на родилките и бременните жени.

3. Как обезводняването води до крампи на крайниците?

Топлинните крампи могат да бъдат един от първите симптоми на започващо топлинно прегряване на организма и те са израз на интензивната загуба на течности и електролити от организма. Известни също като крампи, свързани с физически упражнения, топлинните крампи се представят с интензивна болка, спазъм и продължително мускулно съкращение, на конкретна група или групи от мускули, когато организмът е подложен на високоинтензивна активност.

Въпреки че се наричат топлинни крампи, е известно, че този вид спазми се появяват и при ниски температури, при зимни спортове или плуване. Смята се, че те са неврогенен отговор на мускулна умора във връзка със загубата на течности и електролити, сред които значение има и загубата на натрий. Топлинните крампи обикновено са доброкачествени и отминават чрез приложението на масаж, почивка и рехидратация. Положителен ефект има и приемът на добре познатите ни айрян или таратор. 

4. Какво да пием при горещини и какво да избягваме?

При проява на първите признаци на прегряване на организма следва човек да промени местоположението на пребиваване на хладно място, засенчено и с адекватна вентилация и липса на пряка слънчева осветеност. При хората с хронични заболявания се препоръчва да не извършват активни и интензивни физически натоварвания, да носят леки, светли, адекватни за лятото като количество дрехи. При проява на дискомфорт и отпадналост следва да се потърси навременна лекарска помощ.

Препоръчва се да се избягва консумацията на горещи напитки, напитки, съдържащи алкохол, кофеин, таурин, както и на мазни и тежки храни, като се препоръчва чест прием на течности, богати на витамини и електролити (фрешове, сокове, изотонични напитки) и на храни, богати на витамини и с богато съдържание на вода.

5. Жегите и приемът на наркотици, твърд алкохол и енергийни напитки

Алкохолът спада към така наречените протоплазмени отрови, които имат негативен ефект върху организма, особено при неговия прием в по-големи количества. Приемът на алкохол в жегите повишава риска от възникване на сърдечно-съдови инциденти и намалява в значителна степен съпротивителните и адаптивни сили на организма в стресова среда, каквато несъмнено се наблюдава при наличието на екстремно високи температури в летните месеци.

Приемът на наркотици, твърд алкохол и енергийни напитки в жегите води до риск за здравето и живота, поради потенциране на каскада от негативни биологични и химични процеси в организма. 

6. Влияят ли горещините на желанието за секс?

Върху сексуалното ни здраве и желанието ни за секс влияят множество външни фактори на средата. Високите температури влияят негативно върху всички процеси в тялото, като половата функция също не е пощадена.

Дехидратацията в резултат на жегите и нарушаването на нормалните обменни процеси в организма неминуемо довеждат до промяна в желанието за секс.

То е пряко свързано с общото състояние на физическо и психическо здраве, което от своя страна е пряко свързано и с нивата на стрес. Както знаем, екстремно високите температури се явяват стресов фактор за нашето тяло, което неминуемо понижава либидото. Обяснението на учените за това явление е просто - екстремните жеги влияят както неврогенно, така и хормонално, върху хората, както и върху техния полов нагон. Високите температури създават условия за дехидратация на организма и се отразяват негативно на качеството на семенната течност при мъжете и на овулацията при жените, засягайки тяхното репродуктивно здраве.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2870 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.29 | 12:17

1
Искам да ебъ жена ти.

Добави коментар

Водещи новини