Вицепрезидентът: Поколения наред храмът във Винга дава сила и самочувствие на много българи

  • 12 юни 2022 14:40

  • 728
  • 5
Вицепрезидентът: Поколения наред храмът във Винга дава сила и самочувствие на много българи
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Поколения наред храмът във Винга дава сила и самочувствие на много българи, а днес празникът съчетава в себе си равносметка за изминалите години". Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, която е гост в румънската община, където се отбелязва 130-годишният юбилей на римокатолическата църква "Св. Троица". Храмът е изграден изцяло от банатските българи и в него са съхранени реликви, пренесени от тях, предаде БТА.

"Ние сме у дома си, както вие сте в дома си, когато идвате в своята родина. Ние никога няма да ви забравим", допълни вицепрезидентът. "Желая дълги години храмът да пази българския дух", посочи още тя веднага след тържествената литургия, която се проведе във връзка с годишнината.

По-рано Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се срещна с представители от съседни на Тимишоара окръзи. Вицепрезидентът присъства и на посрещането на парада на народната носия пред римокатолическата църква във Винга в рамките на днешното посещение. Тя наблюдава също откриването на новия паметник в двора на църквата. Монументът е висок близо три метра, като върху него са изписани имената на всички свещеници от Винга от преселването до наши дни.

Днес Йотова се срещна и с представители на българската общност във Винга.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
728 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.06.12 | 18:09

5
покойната вещица, колкото и да я тачите като агент на ДС, от оня сват, няма да ви помогне.

2022.06.12 | 17:37

4
а сега земи удари един метан пред гундяев, да те видим как се гъзуриш

2022.06.12 | 15:25

3
Католиците са били прогонени от православните българи.
Стига сте ни занимавали с вещици

2022.06.12 | 15:15

2
Тая КГБ и ДС вещица предсказа виденовата зима като каза: УБАВО КЕ БИДЕ! Видя се. по един бройлер за 5 членно семейство и се редиш пред магазина на опашка дълга километър. И още много неща. УБАВО КЕ БЪДЕ, он е младо момче!

2022.06.12 | 15:05

1
ИМПИЙЧМЪНТ

Добави коментар

Водещи новини